IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът връща АДИС в забранителния списък за приватизация

"Аудиовидео Орфей" и "Национална агенция Музика" също ще бъдат забранени за продажба

15:22 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът връща АДИС в забранителния списък за приватизация

С приети на първо четене три законопроекта за промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол парламентът върна "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД (АДИС) в списъка по приложение 1 от Закона за приватизация, или т. нар. забранителен списък.

Два от законопроектите - на Кристиан Вигенин и един от проектите на Министерския съвет, са идентични и предвиждат именно това, предава БТА.

АДИС беше извадена от забранителния списък за приватизация през 2011 г. Политиците така и не се споразумяха дали агенцията трябва да бъде продадена, а предишното правителство дори я върна за малко в забранителния списък.

Процесът по раздържавяването така и не тръгна, въпреки че АДИС беше включена в приоритетите на Агенцията по приватизация за тази година. В началото на годината депутати от „БСП Лява България“ внесоха в Народното събрание предложение агенцията да бъде включена отново в забранителния списък.

В началото на април стана ясно, че кабинетът се отказва от приватизацията на компанията. "Промяната ще гарантира възможността на България да изпълнява задълженията си по членове от Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения", пишеше тогава в съобщение на пресцентъра на правителството.

Третият законопроект - на МС, е свързан с връщането на "Аудиовидео Орфей" ЕАД и "Национална агенция Музика" ЕООД в забранитения списък.

"Аудиовидео Орфей" е изключено от списъка през 2011 г. и по силата на закона подлежи на приватизация. То е единственото предприятие в страната, специализирано в дигитална реставрация на филмов архивен материал. Основната му дейност е свързана  именно с дигитална реставрация на класически български игрални и документални филми, в такъв смисъл дейността му се явява и гарант за опазване на националното културно наследство, се посочва в доклада на комисията.

През 2013 г. от списъка е изключена "Национална агенция Музика" с мотив тежко финансово състояние. Дружеството подпомага и  насърчава създаването на българска музика, създава условия за развитие на българските музиканти, спомага за съхраняването на  българската музикална култура и традиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още