IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП е против приватизацията на АДИС

Група червени депутати внесоха искане дружеството отново да бъде върнато в забранителния списък за приватизация

15:46 | 18.02.15 г. 2
БСП е против приватизацията на АДИС

Предложение за връщането на „Агенция дипломатически имоти в страната“ (АДИС) в забранителния списък за приватизация внесоха в деловодството на Народното събрание група депутати от БСП, сред които Кристиан Вигенин, Янаки Стоилов, Ангел Найденов и Жельо Бойчев.

Според мотивите на вносителите продажбата на дружеството ще създаде правни и международни проблеми, които потенциално могат да внесат напрежение в двустранните отношения на България с редица страни, които имат свои представителства у нас и ползват услугите на Агенцията.

За пример червените депутати посочват приватизацията на аналогичното дружество в Унгария, което е довело до невъзможност унгарското външно министерство да изпълнява адекватно своите ангажименти към България.

Друг мотив дружеството да не бъде приватизирано е, че то е в добро финансово състояние и не е в тежест на държавата, а напротив – генерира печалба и внася дивиденти в бюджета.

Припомняме, че първият кабинет на Бойко Борисов започна процедура за приватизацията на АДИС, а правителството на Пламен Орешарски я спря, но не върна дружеството в забранителния списък.

АДИС е един от приоритетите за продажба на новия икономически министър Божидар Лукарски, който се мотивира за своето решение със становище на Агенцията по приватизация, според което има инвеститорски интерес към дружеството. В същото време обаче принципалът на Агенцията – Министерството на външните работи, е категорично против продажбата й.

В плановете за приватизацията през тази година са още държавните дялове в Пловдивския панаир, както и в Българската фондова борса (БФБ – София). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
vivankata
преди 9 години
Брех, то няма свършване това държавно богатство ей....Това НЕК, БДЖ .....и т.н.Май целият 21-ви век ще се приватизира?Всеки пък се учудвам...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 9 години
да внесат искане за спиране на цялата профитизация на жалките ни държавни остатъци, не само на едно дружество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още