IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проверява условията за водене на регистъра на асансьорните техници

Регулаторът се съмнява, че част от изискванията към техниците ограничават свободната конкуренция

14:01 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК проверява условията за водене на регистъра на асансьорните техници

Има ли нарушения на конкуренцията в текстовете относно вписването на асансьорните техници в специален регистър? Toва ще проверява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От съобщение на сайта на регулатора става ясно, че след предварителна оценка, която е повдигнала съмнения за антиконкурентни ефекти, е започнала проверка на текстовете в Закона за техническите изисквания към продуктите.

Текстът беше променен в края на миналата година в опит да бъдат пресечени формалните проверки на асансьорите след няколко фатални инцидента с такива съоръжения. 

С промените беше предвидено асансьорните техници да имат удостоверение за извършване на такава дейност от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, за да могат да бъдат вписани в новия регистър.

Такива удостоверения се издават на лица, които са вписани в Търговския регистър, имат нает персонал по трудово правоотношение, притежават необходимите условия и средства да извършват дейността и разполагат с необходимите стандарти и процедура за работа.

В Наредбата за безопасната експлоатация и технически надзор на асансьори обаче са добавени и допълнителни изисквания – лицата, които кандидатстват за вписване в регистъра трябва да имат поне двама наети асансьорни техници, офис и пряка телефонна линия, работни помещения и да осигуряват 24-часово аварийно обслужване, посочват в своето решение да започнат проверка от КЗК.

Именно изискванията за регистрация са лицата да разполагат с определени технически съоръжения, офис, работни помещения и персонал се разглеждат като възможност за ограничаване на конкуренцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още