IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански групи искат на километър зад защитени плажове да не се строи

Според природозащитниците забраната трябва да се впише в Закона за Черноморското крайбрежие

13:36 | 31.03.16 г.
Граждански групи искат на километър зад защитени плажове да не се строи

Да се забрани строителството в рамките на един километър зад защитените плажове. За това настояха на пресконференция представители на гражданските групи "Да спасим Иракли", "Да спасим Карадере" и "Да запазим Корал", предаде БТА.

Забраната, според тях, трябва да се впише в текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Към момента законът забранява строителство на самите плажове, но не и в зоната зад тях, каза Орлин Конов от "Да спасим Иракли". 

От гражданските групи днес ще внесат предложението си на заседанието на парламентарната комисия по регионална политика.

Те искат да се въведе забрана на "дейности, водещи до трайна намеса в територията, строителство, временни постройки, плътни настилки, огради, бариери или други елементи, ограничаващи достъп до плажа, или фрагментиращи територията, с изключение на изграждането на техническа, пешеходна и транспортна инфраструктура за обслужване на територията, както и за нуждите на националната сигурност и отбраната на страната".

За събиране на подкрепа за идеите на гражданските групи е организирана и онлайн петиция "Иракли, Карадере и Корал без бетон".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още