IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите на имоти в София

Цените остават без съществени промени, а вариациите се определят от местни фактори

12:07 | 26.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

За пазара на имоти в София 2016 г. е била годината на новото строителство, отчитат от консултантската компания "Имотека".

Над 40% от сделките на агенцията през миналата година са били за имоти в строеж с Акт 14 или Акт 15. Купувачите са придобивали основно тристайни (43% от сделките) и двустайни (35% от сделките) апартаменти.

Като цяло агенцията отчита 15% ръст на сделките с жилища.

Купувачите на по-големи имоти ги придобиват за собствено ползване, а на по-малките – едностайни и в някои случаи и двустайни апартаменти, за инвестиция.

Профилът на купувачите е широк, около половината от клиентите купуват със собствени средства, а останалите – с кредит. Финансиране на 80% до 100% от стойността на имота ползват 10% от купувачите, още 10% теглят заем за до 30% от необходимата сума, а останалите – от 30 до 80%, отчита компанията.

Очакванията на купувачи и продавачи са се сближили през миналата година, казват още от компанията. Отстъпките са били в рамките на до 5 хил. евро, но най-голям е делът на сделките без компромиси в цената.

Цените остават без съществени промени, като очакванията са и през 2017 г. нивата да останат стабилни.

Общото състояние на сградите обаче може да бъде причина за съществени разлики в цените на имоти, чиито останали характеристики са идентични. През 2016 г. жилища, намиращи се на една и съща улица, се продават с големи ценови вариации заради качеството на строителството, посочват експертите.

Що се отнася до най-предпочитаните райони, през миналата година купувачите са се насочвали основно към кварталите по цялата южна дъга от „Младост“ до „Овча купел“, включително и в зоните със затворени комплекси. Интересни за купувачите са още кварталите „Лозенец“, „Хладилника“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Изгрев“, „Изток“, „Дървеница“, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.

Цени на имотите в София през 2016 г. по квартали

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ejko
преди 7 години
Пазарът на НИ в БГ няма фундамент... хора няма; движи се единствено от емоционалната привързаност на българина към "собствено жилище", от урбанизацията (което пък е за сметка на пазара в малките градове и села) и от алчността на брокери и инвеститори.Спукването ще е много по-скоро, отколкото си мислиш... но не толкова драматично; и все пак ще е доста преди достигане на ценовите нива от 2008ма. 2017 е застой в цените, спад на търсенето; от 2018та сме по пързалката надолу - е, сигурно няма да е като влакче на ужасите, а като детската писта на Бъндеришка поляна... :) И все пак - устойчиво ще следваме посоката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Надуй балон - *** балон. 2003-2009 нагоре после спад рязък, плавен спад, задържане 2012-13,от 2014 пак нагоре. Ама спукването беше от световната криза, избягаха руснаците... Сега от какво и кога ще бъде. Това е въпроса. Не че у нас се сринаха цените де. Паднаха само с 30 процента в някои областни градове, в по-големите малко повече. Нивата от 2007ма-2008ма не са достигнати, а ще бъдат даже и задминати. Това е сигурно. Щем, не щем. Кога ще е крахът и колко ще е той. Коя ще е причината - петролна криза, военен конфликт, бежанци, вътрешна трайна нестабилност, спиране на евтиния евроресурс от ЕЦБ към банките или демографския колапс, който ще остави страната без младо население и купувачи? Мислете. Този колапс ще е определено фактор, не по-слаб от руснаците и англичаните? Кой ще катурне каруцата. Кога? Всеки да си отговори преди да тегли заем. Ще продължат ли дисбалансите в страната. Ще бяга ли народа към София и чужбина, колко народ още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още