IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис площите са били във фокуса на инвеститорите през първото полугодие

Сделките с офиси оформят дял от 65% от инвестициите в бизнес имоти между януари и юни

20:09 | 24.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През първото полугодие на 2018 г. инвеститорите са променили фокуса си от търговски към офис площи, показва доклад на консултантската компания Colliers International за инвестициите в бизнес имоти у нас.

Делът на сделките с офиси през първите шест месеца на годината е 65%, а търговските площи заемат второ място с дял от 23%, въпреки че продължават да привличат интерес, отбелязва Colliers.

Далеч след тях на трето място с 6% са парцелите за строеж, следвани от хотели и индустриалните имоти.

През първото полугодие на 2018 г. са реализирани главно сделки с активи, които генерират приходи. Техният дял е 73%, а имотите, придобити за собствено ползване или със спекулативна цел, остават съществено назад със съответно 18% и 9%. София привлича 95% от инвестиционните обеми, а Бургас и Плевен оформят дял от съответно 4% и 1%.

Международните купувачи – предимно южноафрикански и полски инвеститори, диктуват развитието на пазара, посочват от консултантската компания. Заедно с българските купувачи те са генерирали обща стойност на инвестиционните сделки в размер на 351 млн. евро през първото полугодие, като само пет от тях формират малко над 80% от целия обем.

Припомняме, че най-голямата сделка на пазара на офис площи в България до този момент на годината е придобиването на бизнес център Megapark от инвестиционния фонд Lions’ Head, в който най-голям акционер е южноафриканският фонд Old Mutual. В края на април пък базираният в Полша фонд за недвижими имоти Globe Trade Centre (GTC) придоби търговския център Mall of Sofia и офисната му част Sofia Tower.

Colliers очаква през следващото полугодие пазарът да се запази стабилен, като офисните и търговските площи ще останат най-привлекателни за инвеститорите. Въпреки, че обемът от трансакции вероятно няма да надмине този от края на 2017 г., реализираните сделки са знак за наличие на ликвидност, което би могло да доведе до навлизане на нови инвеститори, отбелязват от консултантската компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още