IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Лозенската яка“ се превръща в активна инвестиционна зона с висок потенциал

Мечтата за живот на по-чист въздух, с повече зеленина и свобода е в основата на динамично развиващите се жилищни проекти около София

14:56 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Арко Вара България</em></p>

Снимка: Арко Вара България

С получаването на зелена светлина за изграждането на продължението на южната дъга от Младост до АМ Тракия, зоните около Лозен, Панчарево и Герман привлякоха сериозен инвестиционен интерес. Първите мащабни жилищни проекти вече са в процес на реализация. Това стана ясно на деветото издание на проведения Urban Development Forum Sofia 2019, организиран от "Градът Медиа Груп".

„Ключовите предимства на зоната в подножието на Лозенската планина отговарят на вече далеч по-високите съвременни изисквания съм жилището и средата, в която искат да живеят хората. Мечтата за по-чист въздух, повече зеленина и свобода, близост до природата и живот в синхрон с нея, а не в неин ущърб, са част от новите тенденции в търсенето на нов дом на градския човек. Разбира се, важни са и възможностите за активен начин на живот, спортуване, добре организирана обществена функция на пространството и околната среда, достъп до бизнес зоните и качественото образование“, каза Петър Дяков, търговски директор, Арко Вара / Ботаника Лозен, един от големите инвеститори в района.



„Лозенската яка и нуждата от висок клас строителство се появява като естествен отговор на панелните комплекси в крайните райони на столицата“, каза арх. Жоржета Рафаилова, главен експерт, Софпроект – ОГП.

Зоната в подножието на Витоша, или така наречената „Витошката яка“, също не спира да привлича пазарен и респективно инвестиционен интерес. Районът често  е определян като пример за успешна реализация на зона, в която има микс от допълващи се функции, синергия между проектите и съдействие от страна на общината. „Район „Витоша“ е един от най-динамично развиващия се в София и както и на други места, общината е длъжник на инвеститорите“, каза инж. Теодор Петков, кмет на район Витоша. „Общината ще кандидатства с проект на стойност 450 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда“ за инфраструктурни проекти, като това е само първа стъпка в правилната посока, защото милиард и половина лева ще са необходими по разчет на столицата, за да реши сериозните проблеми с инфраструктурата. Предвиждаме дейности по изграждане на канализация в Драгалевци, Княжево, Бояна и Симеоново“, допълни той.

По данни на НСИ от 2017 г. броят на населението на град София е 1 238 438 жители. По данни на кадастралната карта изчислената обща жилищна РЗП, включващи всички обособени жилищни обекти плюс индивидуалните жилищни сгради на територията на град София е 47 675 900 кв.м. При редукция с 20% за общи и нежилищни части, чистата РЗП остава 38 140 720 кв. м., което съответно означава, че в нея могат да живеят 1 271 357 жители (при стандарт 30 кв.м./ж), 1 061 073 жители (при стандарт 35 кв.м./ж) или 928 433 жители (при стандарт 40 кв.м./ж).

Ботаника Лозен е проект от затворен тип, предлагащ здравословен, спокоен, сигурен и активен начин на живот в подножието на Лозенската планина и намиращ се на 2 мин с кола от Околовръстен път. Простиращ се на площ над 120 дка в Етап 1 проектът предлага 159 различни по площ и вид апартаменти и 20 къщи, докато за удобство на живущите и хората от района зоната за обществено обслужване ще включва супермаркет, детска градина, голям спортен център и СПА, офиси, автомивка, ресторант с детски кът, кафе-бар, както и множество други специализирани магазини и услуги.

Проектът в завършен вид ще е с РЗП над 100 000 м2 и цели да задоволи увеличаващото се търсене на жилища извън рамките на града, презастроените квартали, шумните и натоварени улици. 

Отличителни характеристики са ниското застрояване, дистанциите между отделните сгради, изцяло подземно паркиране и локацията, граничеща със защитената по НАТУРА 2000 Лозенска планина, предвидената централна Алея на розите с течаща река по цялата й дължина, 15-те цветни тематични градини, засаждането на над 2000 нови дървета, детските площадки и футболни мини-игрища. Проектът е разположен на по-висока надморска височина от града и се намира в един от районите с най-чист атмосферен въздух в и около София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още