IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страничният ефект на коронавируса: Все повече българи търсят къщи на село

Годината ще завърши с ръст от около 20% на продажбите на селски къщи

08:12 | 02.12.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Какви са цените?

Средната цена на закупените селски къщи през 2020 г. е 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20 хил. - 25 хил. евро, като това не отразява нарастване на цените, а реализиране на сделки с по-скъпи имоти, сочат данни на Bulgarian Properties.

Според Полина Стойкова най-голям интерес има към къщи на цени от 20 хил. до 50 хил. евро, които са в добро състояние и могат веднага да бъдат ползвани. Изабела Клисарска казва, че средните цени на къщи около София и другите по-големи градове в страната варират около средната цена на тристаен апартамент на територията на съответния град. „Отклонения могат да се получат в зависимост от степента на завършеност на предлаганите за продажба къщи, наличието на обзавеждане и пълно оборудване, както и от това дали са част от затворено селище с голям асортимент от услуги за обитателите и техните гости. Освен това цената на къща с двор обикновено не надвишава двукратния размер на себестойността на изграждането ѝ“, отбелязва тя.

Към момента не се забелязва повишаване на цените на къщите около големите градове. „Твърде дълго нямаше почти никакъв интерес към такива имоти и сега продавачите по-скоро използват ситуацията, за да се освободят от имот, за който не могат да се грижат“, казва Снежана Стойчева. Полина Стойкова също е на мнение, че е рано да се говори за ръст на цените, по-скоро се наблюдава изчерпване на добрите оферти. „Имаме налично търсене във всички ценови сегменти, като през тази година виждаме отчетлив ръст на търсенето и на къщи от най-висок клас“, допълва тя.

Според Весела Евтимова, управител на имотната агенция „Кима“, ценовият диапазон на нови и стари къщи около София е доста широк, като при новите в зависимост от района, броя на етажите и на стаите, големината на двора и годината на строеж цените започват от 180 хил. евро, като най-често са в диапазона между 250 хил. до 400 хил. евро. От 450 хил. евро нагоре започва високият клас строителство.

Цената на старите къщи е по-достъпна за хора с по-ниски доходи, като те търсят имоти на цени между 50 хил. и 130 хил. евро. „Ремонтите на тези къщи по-често се правят от самите купувачи и за по-дълго време. Предлагането обаче е слабо. В близките села до квартал Надежда, например, като Мрамор, Доброславци, Мировяне, Кубратово, Волуяк за стара къща в лошо състояние вече се искат по 80 хил. евро, докато купувачите за този диапазон разполагат с бюджети от около 60 хил. евро“, казва Евтимова.

Кой купува и кой продава?

Купувачите на селски къщи са предимно семейства с деца, както и хора с гъвкави професии, които могат да работят отдалечено. Има и хора, които наближават възрастта за пенсиониране и искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години. За младите хора, които избират живот в къща на село, тя обикновено не е единствен имот и е по-скоро сезонен заради проблемите с транспорта на децата до училища и детски градини, сочат наблюденията на брокерите.

„Хората, които купуват къща, обичайно целят да се преместят там и да живеят за постоянно. По-възрастните от тях вземат решение да напуснат жилището в София и да го оставят на голямото си дете, например, или пък да го отдават под наем. По-младите купувачи на възраст между 30 и 40 години обичайно търсят пространство, независимост и комфорт, без значение дали се намираме в извънредно положение или не“, обобщава Юлияна Шехерова-Димитрова.

Според Весела Евтимова купувачите на нови къщи със самостоятелни дворове или редови къщи около София са облагодетелствани с избор на квадратури, местоположение, вид отопление и добро кредитиране. „Тези, които избират къщи в затворен комплекс, имат още предимства, свързани с охраната на имотите, забавленията на децата, спортни съоръжения и не на последно място си осигуряват подходяща за тях среда на общуване. Обикновено те са млади, успешно развиващи се кариерно хора, което им позволява по-висок бюджет и повече удобства в имота“, отбелязва тя.

Нейните наблюдения сочат, че купувачите на стари къщи в района на София обикновено са собственици на апартамент в столицата, повечето имат деца, а в някои случаи и родители пенсионери и решават да си осигурят и имот за уикендите, летните месеци или целогодишно. „Те искат да има асфалтиран път около и до къщата, водопровод, защото в някои райони се копаят сонди, постоянно електрозахранване, т.е. токът да не спира с часове и то най-често през зимата, добра интернет връзка, редовно снегопочистване и канализация, което си е химера, както и междуградски транспорт“, казва Евтимова.

Според Изабела Клисарска в началото на годината, при първата вълна на затваряне и изолация, са се наблюдавали и сделки за наеми на извънградски или в близката периферия на града къщи с цел бързо излизане от затворените пространства и отдалечаване от другите хора. „Наемането на къщи остава силно най-вече в добре уредени комплекси, включително курортни, където обитателите имат всички удобства, като наематели са не само българи, но и чужденци. Покупките, особено в селските райони, са предимно за лично ползване, а с инвестиционна цел се купуват отново къщи в затворени селища, които предлагат и управление на имоти. Причината е, че за голяма част от хората рентиерството не е основен предмет на дейност и по-скоро би създало повече затруднения при селските имоти, отколкото ползи“, казва Клисарска. 

Продавачите на селски къщи са разнообразни – от наследници на селски имоти през предприемачи, които са ги ремонтирали с цел препродажба, българи, които са заминали да живеят в чужбина, чужденци, които се оттеглят от инвестицията си и продават закупените имоти, и дори къщи за гости, които търсят нови собственици, отбелязва Полина Стойкова.

„В едната си част продавачите са хора, които са купували или строили къщите с цел собствено ползване, но сега са им станали ненужни. От друга страна, не липсват и предприемачи, които „се качват на вълната“ с цел да отговорят на засилилото се през последните месеци и продължаващо търсене. Може да се каже, че в момента е модерно да строиш къщи, защото е търсено и има много проекти на ранен етап на реализация. Бумът предстои“, смята Изабела Клисарска.

Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мише , колите са два вида : поддържани и неподдържани ... по това две мнения няма . не са японски , немски френски или руски ... :))) фотоволатиците работят по-добре при ниски температури по принцип ... по-голямата генерация идва лятото от по-силното и продължително слънцегреене ... :))) ... те затова се гледа зимната консумация дето планираш и спрямо нея се оразмерява фотоволтаичната инсталация ... не ги мисли тези сметки ... нема скоро да опреш до там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
Животните на съседа не са проблем за мен, по добре да мирише на оборски тор отколкото на изгорели гуми или друга гадост. Цели държави миришат на оборски тор, и нещо не виждам да са се юрнали хората от там заради това, Дания, Холандия..Иначе да живееш в къща е хубаво, но много хора нямат представа заа ежедневните усия за поддръжка на къщата. Цял живот съм живял само в къщи и съм свикнал, но наблюдавам как някои дето си мислят, че това е много хубаво и романтично, на какво им заприличват къщите без поддръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ами моя дизел е японски и да пали на секундата в тия гореши дни на Глобалното Затопляне .... Що не пускате вече от Зелената Централа нещо по въпроса или само лятото се пускат новини за промени в климата и декарбонизация ? Че са си *** века от студ и никво затопляне не видех, а има снег и слънчарките и вентилаторите са замръзнале на завоя, апропо електрокарите как са на студо, те палвт ли или ? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мише , къщата иска доста парички за гледане , не е като апартамента ... в смисъл не е лъжица за твойта устица ... :)))как е дизелчето , пали ли рано сутрин са ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
фиг.1
преди 3 години
Пазарът е цикличен. Като мине кризата, пак ще хукнат към градовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Явно се опитват да пораздвижат пазара. Къща на село звучи романтично, но уви, реалността е доста по-различна на много места. Само един пример показателен и често срещан съседът до теб да гледа повечко животинки. Как смърди само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 години
Не се връзвайте на брокерите.Къщата на село ,не е като къщата на село в страна от Западна Европа.В БГ селата инфраструктурата е плачевна,нулева достъпност до лекар,аптеки,болници,при нужда.Отделно ще имате проблеми с грабежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
че кво му е "страничното" на тва ? Напротив сега кошарите в Люлин и Младост няма са х200 бона евра, а х20йсе къде им е мястото .... Нема се разпраят със Сандъкова и с нейните простотии, носи маски тука, носи маски там, да си ги носи тя козaта барабар с оня *** с очилата, нема се разпраат с ebaнитe улици с кратери и секви бoоклуци, нема пазаруват от Кауфланда "немските" магазини и нема ползват "Френската" вода, ше се топлят на дърва, въглища и нема никой копче да им кае .... само позитиви аз не виждам негативи, а брокерите да го подъФчат малко и да фащат лопатата и те на село, стига им толкоз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още