IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страничният ефект на коронавируса: Все повече българи търсят къщи на село

Годината ще завърши с ръст от около 20% на продажбите на селски къщи

08:12 | 02.12.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Какви са спънките?

Според Юлияна Шехерова-Димитрова времето, за което купувачите стигат до решение за покупка на къща на село обичайно е доста кратко, тъй като те знаят какво търсят и целят бързо да сключат сделка. До окончателното ѝ изповядване обаче може да се стигне по-бавно по административни причини. „Нормативната уредба се промени преди няколко години и сега за прехвърлянето на такъв тип имот, който е построен преди 30 години, например, е нужно изваждане на някои специфични документи. Това зависи от работата на институциите и понякога отнема един месец, а в други случаи до половин година“, казва тя.

Весела Евтимова обобщава четири най-често срещани проблема при покупката на селска къща – неуредени сметки по регулацията на парцела, липса на строителни книжа, което налага да се вади удостоверение за търпимост и сделката се забавя, къщата не е нанесена в кадастъра и се налага наемане на геодезист, а след това са необходими още 30 до 40 дни за нанасянето й, много наследници и трудно договаряне на продажната цена.

Според Изабела Клисарска обаче, ако кандидат-купувачите са предварително, внимателно и напълно информирани за процедурите, които предстоят, и в случай, че нямат спешност за бърза покупка, те са склонни да изчакват и в крайна сметка придобиват имота макар и месеци след първоначалните огледи.

Нейните наблюдения сочат, че голяма част от купувачите все още разчитат на банковото финансиране при покупка на селска къща, но повечето от тях имат немалка част от необходимите средства под формата на лични спестявания. Същевременно банките са гъвкави и оперативни при разглеждане и одобряване на подобни кредити при наличие на цялата необходима документация. „Част от купувачите все пак разчитат изцяло на собствени средства, а вече има и търсещи замяна на апартамент в града за къща директно или през две покупко-продажби“, отбелязва Клисарска.

Според Весела Евтимова при старите къщи е по-лесно да се ипотекира друг имот, защото ако има гредоред, най-често на покрива, дори първата плоча да е бетон, банките отказват кредит.

Към момента търсенето, особено на евтини къщи от купувачи с по-ниски доходи, изпреварва предлагането. „Такива къщи почти няма, докато предлагането на имоти от средния клас около София е голямо“, смята Евтимова.

Полина Стойкова казва, че в сегмента на селските къщи има активни малки предприемачи, които са закупили няколко имота, ремонтирали са ги и ги продават. „В много от случаите те продават почти на себестойност, тъй като дълги години липсваше интерес към селските къщи, а основните купувачи чужденци отсъстват от пазара. Може би тепърва ще има ниши за подобни инвестиции, тъй като с нарастването на интереса предлагането намалява, но мисля, че все още е рано да се говори за това“, твърди тя.

Какъв е пазарът около Варна и Велико Търново?

В района на Варна, който според данните на Imoti.net е в топ пет на предпочитаните от купувачите на селски къщи, по-голямо търсене се наблюдава при имотите с по-ниска цена, които изискват голям ремонт. Има и търсене на имоти от висок клас, но купувачите са сравнително по-малко, казва Калоян Михалков от агенцията за недвижими имоти „Живена“.

Най-предпочитани са районите в близост до Варна, които осигуряват уединение от градската среда и в същото време са на малко разстояние от града. Най-търсени са къщите в квартал „Изгрев“, местност „Пчелина“, както и „Траката“, „Акчелар“, „Сотира“ и „Свети Никола“. Що се отнася до селата около Варна, най-предпочитаните са Приселци, Близнаци, Кичево, Куманово, Яребична, Орешак.

Средните цени на къщите за ремонт са между 45 хил. и 65 хил. евро, а готовите за живеене къщи се предлагат на цени между 100 хил. – 130 хил. евро. „Цените се повишават, което е естествен резултат от засиления интерес”, казва Михалков.

Купувачите са предимно хора на средна възраст, които вече са отгледали децата си и могат да обърнат повече внимание на собствените си нужди – спокойствие, тишина, чист въздух и дистанциране от стреса на градската среда. Продавачи са предимно възрастни хора, за които е трудно да живеят на село и предпочитат да бъдат по-близо до децата си.

„Все по-голямото обезлюдяване на българските села лишава голяма част от застаряващото население от елементарни комуникации и средства за обслужване на бита като болници, аптеки, хранителни магазини. Тези продавачи не биха заменили живота си на село с този в града, ако не бяха принудени”, смята Михалков.

Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мише , колите са два вида : поддържани и неподдържани ... по това две мнения няма . не са японски , немски френски или руски ... :))) фотоволатиците работят по-добре при ниски температури по принцип ... по-голямата генерация идва лятото от по-силното и продължително слънцегреене ... :))) ... те затова се гледа зимната консумация дето планираш и спрямо нея се оразмерява фотоволтаичната инсталация ... не ги мисли тези сметки ... нема скоро да опреш до там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
Животните на съседа не са проблем за мен, по добре да мирише на оборски тор отколкото на изгорели гуми или друга гадост. Цели държави миришат на оборски тор, и нещо не виждам да са се юрнали хората от там заради това, Дания, Холандия..Иначе да живееш в къща е хубаво, но много хора нямат представа заа ежедневните усия за поддръжка на къщата. Цял живот съм живял само в къщи и съм свикнал, но наблюдавам как някои дето си мислят, че това е много хубаво и романтично, на какво им заприличват къщите без поддръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ами моя дизел е японски и да пали на секундата в тия гореши дни на Глобалното Затопляне .... Що не пускате вече от Зелената Централа нещо по въпроса или само лятото се пускат новини за промени в климата и декарбонизация ? Че са си *** века от студ и никво затопляне не видех, а има снег и слънчарките и вентилаторите са замръзнале на завоя, апропо електрокарите как са на студо, те палвт ли или ? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мише , къщата иска доста парички за гледане , не е като апартамента ... в смисъл не е лъжица за твойта устица ... :)))как е дизелчето , пали ли рано сутрин са ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
фиг.1
преди 3 години
Пазарът е цикличен. Като мине кризата, пак ще хукнат към градовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Явно се опитват да пораздвижат пазара. Къща на село звучи романтично, но уви, реалността е доста по-различна на много места. Само един пример показателен и често срещан съседът до теб да гледа повечко животинки. Как смърди само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 години
Не се връзвайте на брокерите.Къщата на село ,не е като къщата на село в страна от Западна Европа.В БГ селата инфраструктурата е плачевна,нулева достъпност до лекар,аптеки,болници,при нужда.Отделно ще имате проблеми с грабежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
че кво му е "страничното" на тва ? Напротив сега кошарите в Люлин и Младост няма са х200 бона евра, а х20йсе къде им е мястото .... Нема се разпраят със Сандъкова и с нейните простотии, носи маски тука, носи маски там, да си ги носи тя козaта барабар с оня *** с очилата, нема се разпраат с ebaнитe улици с кратери и секви бoоклуци, нема пазаруват от Кауфланда "немските" магазини и нема ползват "Френската" вода, ше се топлят на дърва, въглища и нема никой копче да им кае .... само позитиви аз не виждам негативи, а брокерите да го подъФчат малко и да фащат лопатата и те на село, стига им толкоз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още