IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страничният ефект на коронавируса: Все повече българи търсят къщи на село

Годината ще завърши с ръст от около 20% на продажбите на селски къщи

08:12 | 02.12.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Достигането до сделка със селска къща в района на Варна отнема между две седмици и месец и половина, като съответният период зависи от документите, които се изискват за имота. Бюджетът на купувачите варира между 40 хил. и 60 хил. евро, като те разчитат предимно на ипотечни кредити за финансирането на покупките си.

Според Михалков строителните предприемачи във Варна все още нямат нагласата да инвестират в извънградски имоти. „Дългогодишната им практика, насочена основно към проекти в града и установеният им модел на работа вероятно определят липсата на гъвкавост в това отношение. От друга страна, в ситуация като днешната, в която много бизнеси загубиха почва под краката си, може би е естествено всеки да залага на сигурното и да не се впуска в нови проекти с неизвестен резултат“, казва той.

Във Велико Търново интересът към покупки на селски имоти също се повишава, а търсенето е както от купувачи на средна възраст, така и от млади семейства с малки деца. „Вследствие на извънредната ситуация хората усетиха необходимост да търсят места около града, където да са сред природата и да имат възможност за поне малки излети в близост до зеленина. Тази нагласа се запазва и до момента“, отбелязва Ивайло Иванов, собственик и управител на „Болярски имоти“.

Търсенето основно е на нови къщи или на имоти в добро състояние, тъй като купувачите искат да се нанесат в имота в най-кратки срокове и да ги използват през уикендите или целогодишно. Най-предпочитани са селата в радиус до 15 км от Велико Търново като Беляковец, Леденик, Малки чифлик, Самоводене, Присово, Първомайци, Поликраище.

Данните на Иванов сочат, че цените на къщите в селата на разстояние от пет до десет километра от Велико Търново са между 30 хил. и 80 хил. евро в зависимост от годината им на строителство, състоянието им и обзавеждането. В селата на разстояние над 10 км от Велико Търново цените варират от 10 хил. до 30 хил. евро. Купувачите са предимно млади семейства или на средна възраст, като в повечето случаи са от сфери, които не са засегнати от коронавируса.

Хората, които търсят къщи в близките села, са основно от Велико Търново, а купувачите в по-далечните планински села основно са от други градове, като преобладаващите запитвания са от Варна, София и Русе, казва Иванов. Има и българи, които са се завърнали от чужбина и приоритетно търсят имоти в града с цел отдаване под наем или реализиране на доходност. Продавачите са собственици на имоти, които се местят в друг град или доходите им са намалели вследствие на коронавирусната криза.

Според Иванов, ако офертната цена на собствениците е съобразена с пазарните цени, срокът за приключване на сделката е между три и шест месеца в ниския ценови диапазон и между шест месеца и година в по-високия сегмент. Купувачите разчитат основно на лични средства и частичен ипотечен кредит.

COVID ефект или трайна тенденция?

Според брокерите на недвижими имоти интересът към селските къщи не е само краткотрайна мода, породена от коронавируса, а ще се запази и след утихването на пандемията. „Извънредната здравна ситуация промени поведението и начина на живот на хората. Смятам, че те отдават все по-голямо значение на дома, на качеството си на живот, на пространството, което обитават, и затова може би интересът към селските къщи ще се запази“, счита Полина Стойкова.

„Това дава голям шанс да видим и възраждането на по-малките населени места и селски райони и би довело до по-балансирано развитие не само на имотния пазар, но и на икономиката и на страната ни като цяло. Ако опитът се окаже успешен и хората са доволни, можем да очакваме към тях да се присъединят техни роднини, приятели и така постепенно да се създаде един нов активен пазарен сегмент на хора, завръщащи се на село, било то за постоянно или за уикенди и ваканция на чист въздух и по-близо до природата“, допълва тя.

Според Изабела Клисарска интересът към извънградските къщи е подсилен, а не е създаден от пандемията. „Този тренд не е новост за пазара на недвижими имоти в световен мащаб. Там където този пазар е добре развит, да пътуваш до работа или до града от 20 до 50 км не е нещо ново, а е широко разпространено. Пандемията даде тласък това да се случи, развие и възприеме по-бързо като нагласа и от купувачите у нас“, казва тя.

Калоян Михалков счита, че интересът към селските къщи ще се превърне в дългосрочна тенденция и заради презастрояването на градските райони и произтичащите от това липса на паркоместа, пренаселяването, увеличаването на автомобилите, а вследствие и по-големият шум и по-мръсният въздух. Друга причина според него е повишаването на цените на градските имоти и по-малката им жилищна площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
мише , колите са два вида : поддържани и неподдържани ... по това две мнения няма . не са японски , немски френски или руски ... :))) фотоволатиците работят по-добре при ниски температури по принцип ... по-голямата генерация идва лятото от по-силното и продължително слънцегреене ... :))) ... те затова се гледа зимната консумация дето планираш и спрямо нея се оразмерява фотоволтаичната инсталация ... не ги мисли тези сметки ... нема скоро да опреш до там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
Животните на съседа не са проблем за мен, по добре да мирише на оборски тор отколкото на изгорели гуми или друга гадост. Цели държави миришат на оборски тор, и нещо не виждам да са се юрнали хората от там заради това, Дания, Холандия..Иначе да живееш в къща е хубаво, но много хора нямат представа заа ежедневните усия за поддръжка на къщата. Цял живот съм живял само в къщи и съм свикнал, но наблюдавам как някои дето си мислят, че това е много хубаво и романтично, на какво им заприличват къщите без поддръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ами моя дизел е японски и да пали на секундата в тия гореши дни на Глобалното Затопляне .... Що не пускате вече от Зелената Централа нещо по въпроса или само лятото се пускат новини за промени в климата и декарбонизация ? Че са си *** века от студ и никво затопляне не видех, а има снег и слънчарките и вентилаторите са замръзнале на завоя, апропо електрокарите как са на студо, те палвт ли или ? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мише , къщата иска доста парички за гледане , не е като апартамента ... в смисъл не е лъжица за твойта устица ... :)))как е дизелчето , пали ли рано сутрин са ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
фиг.1
преди 3 години
Пазарът е цикличен. Като мине кризата, пак ще хукнат към градовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Явно се опитват да пораздвижат пазара. Къща на село звучи романтично, но уви, реалността е доста по-различна на много места. Само един пример показателен и често срещан съседът до теб да гледа повечко животинки. Как смърди само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 години
Не се връзвайте на брокерите.Къщата на село ,не е като къщата на село в страна от Западна Европа.В БГ селата инфраструктурата е плачевна,нулева достъпност до лекар,аптеки,болници,при нужда.Отделно ще имате проблеми с грабежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
че кво му е "страничното" на тва ? Напротив сега кошарите в Люлин и Младост няма са х200 бона евра, а х20йсе къде им е мястото .... Нема се разпраят със Сандъкова и с нейните простотии, носи маски тука, носи маски там, да си ги носи тя козaта барабар с оня *** с очилата, нема се разпраат с ebaнитe улици с кратери и секви бoоклуци, нема пазаруват от Кауфланда "немските" магазини и нема ползват "Френската" вода, ше се топлят на дърва, въглища и нема никой копче да им кае .... само позитиви аз не виждам негативи, а брокерите да го подъФчат малко и да фащат лопатата и те на село, стига им толкоз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още