IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се купи апартамент за два биткойна?

Има специфики при покупка на имот с криптовалута в България, посочи Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара в България

11:02 | 04.10.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg/Creative Photos

Първите сделки с криптовалута за покупка на недвижима собственост в България може да се случат скоро. Макар това да не е забранено, хората трябва да бъдат наясно със задълженията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, включително да докажат произхода на средствата. Това коментира Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод инвестиции в недвижими имоти с криптовалути.

Задължения по Закона за мерките срещу изпирането на пари имат и лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна на виртуални валути (бел. ред. - криптоборси и платформи).

„Възможната хипотеза при сделка „имот срещу криптовалута“ е страните да сключат договор за замяна и така да бъде оформен нотариалният акт", обясни Димитър Танев. „Едната страна прехвърля правото на собственост върху недвижим имот, а другата – правата върху криптовалутата, която притежава“, коментира гостът.

Експертът обясни, че при договора за замяна не важат разпоредбите на Закона за ограничаване на плащанията в брой, където се посочва, че всички плащания над 10 хил. лева в България се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

Според Димитър Танев няма пречка криптовалутата, която се използва за придобиване на имот в България, да се прехвърли от криптосметка на купувача в криптосметка на продавача, дори ако те са регистрирани в друга държава. Но в случая, това също трябва да стане при спазване на изискванията на българския Закон за мерките срещу изпирането на пари.

„За изчисляването на местния данък, такса вписване и нотариалната такса би следвало да се посочи парична стойност на криптовалутата. Взема се по-високата сума от стойността на криптовалутата и данъчната оценка на имота и върху нея се начисляват таксите и местния данък“, обясни бившият председател на Нотариалната камара в България.
Димитър Танев предупреди, че най-големият риск при използването на виртуални валути на имотния пазар е свързан със сигурността в кибер пространството, както и с факта, че става въпрос за децентрализирана система, зад която не стоят държавата или банките.

Той е на мнение, че другият проблем при криптовалутите е силната им волатилност, която може да доведе до сериозни вреди за страните за времето от сключване на предварителния договор до окончателното финализиране на сделката и изповядването й пред нотариус.

„Този риск може да се минимизира, ако страните предвидят специална клауза и депозиране на парична сума, която допълва стойността на криптовалутата“, обясни Танев.

Могат ли да се използват криптовалути при сделки с недвижими имоти в България? Какви са спицификите на договорите за прехвърляне на имот срещу биткойн? Може ли купувач и продавач на имот да използват сметките си в криптовалута при сключване на сделка?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ето и една интересна новина: El Salvador Introduces Fuel Subsidy of $0.20 Per Gallon to Locals Who Pay in BTC. За всеки галон който платиш в биткойни вземаш отстъпка на стойност $0.20, ако платиш с истински долари няма да имаш тази отстъпка :). Да отстъпката е сметната в долари за да можеш да си го представиш инъче отстъпката е 0.0000038 btc :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Повтарям пак ! Превеждам биткойни директно ! При превода имам 1 минута време да направя трансфера на биткойните. За съжаление това е бъдещето :)На хората им писна Китай,ЕС,САЩ да си печатат на корем долари,еврота,юани ... да ги контролират как, кога да ги харчат и да им слагат инфлация..... Така,че препоръката ми към всеки умен инвеститор е да включи в порфолиото си поне 5-10% крипто ! Дори PAXG е по доходно от инвестицията в истинско злато .. да не говорим ,че начините за ликвидация са много по бързи а и имаш лихви от сорта на 5% годишно пак в злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Грешиш ! Аз редовно си купувам златни монети и то директно с биткойни без да ги преобразувам в други валути. Ето ти сайта: https://***.bitgild.com. Работят коректно. Тествано :) Получаваш си монетката у вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, същото е, нито с петрол, нито със сребро нещо се купува. Купува се с истински пари. А разликата между петрола, среброто и шиткойна е, че първите 2 имат стойност и реално приложение, а шиткойна е акция на временно доверие към някакви обещания и желание на една специфична социална група за бързо забогатяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Можеш да започнеш с показване на фактура, отразяваща цена на покупката с кюлче сребро!? Или злато? Или десет барела петрол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Стига сте дрънкали глупости, с шиткойн нищо не може да се купи. Първо се продава за истински пари и с тях се купува. Ако някой твърди обратното, бързо да покаже една фактура в шиткойн!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Да не стане само, докато влезеш да го продадеш, цената да е с 20% надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Точно това бях тръгнал да пиша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Апартамент срещу биткойн, защо пък не.Едно време за една луковица е могло цяла къща да си купиш в амстердам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още