IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как копачите на биткойн променят имотния пазар в малък американски град?

Притокът на копачи на криптовалути предизвиква сътресения на пазара на имоти в Уеначий, известен с евтиното си електричество

17:27 | 12.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ниа Колинс, която иска да избяга от трафика и задръстванията в Сиатъл, е насочила погледа си към къща в нов затворен комплекс в Уеначий, щата Вашингтон, на около 240 км в източна посока. Тя очаква жилището да излезе на пазара на цена от около 700 хил. долара, но не е сигурна, тъй като никой не отговорил на обажданията й.

„Случват се толкова много неща, с които те не могат да са в крачка“, казва 58-годишната Колинс, която е интериорен дизайнер.

Тези дни не е лесно да се намери къща в Уеначий. Имотният пазар в този град с 33 хил. жители беше разтърсен от притока на копачи на биткойн, търсещи евтин ток, за да работят с компютрите си, генериращи нови едицини криптовалута. Разположен на брега на река Колумбия, Уеначий добива електричество от водноелектрически каскади и има едни от най-ниските цени в страната, пише вестник Wall Street Journal.

От месеци агентите на недвижими имоти получават обаждания от хора, заинтересовани да купят или наемат жилище. Те търсят имоти със самостоятелен гараж или хангар, където копач на биткойни може да съхранява сървъри, казва Джейми Уолъс, президент на Асоциацията на агентите по недвижими имоти за Северен и Централен Вашингтон.
Отделно от това копачите на биткойн получават обяви за имоти в Уеначий в онлайн групи по интереси и в социалните мрежи.

През февруари Градският съвет в Уеначий наложи едногодишна забрана за копаене на криптовалути в жилищни зони и райони със смесена употреба, като се позова на притеснения за сигурността и потенциален натиск върху електрическата мрежа. Миналия месец общинското предприятие „Комунални услуги“ за окръг Челан, част от който е Уеначий, наложи мораториум върху заявленията за криптовалути и други дейности, свързани с данните. То също така инструктира служителите си да предприемат всички възможни стъпки, за да спрат неразрешените криптооперации.

Притокът на копачи на криптовалути се прибавя към нарастването на купувачите, търсещи жилище в Уеначий и околностите му. Жители на Сиатъл и Калифорния, както пенсионери, така и млади двойки, се местят в района, където цените на домовете са по-достъпни и съществува изобилие от възможности за отдих на открито като разходка сред природата, водни спортове и ски в близката планинска верига Каскади. Миналата година списание Forbes определи Уеначий за едно от 25-те най-добри места за пенсиониране, а това е още един фактор, който стимулира търсенето, казват агенти по недвижимите имоти.

Цените на жилищата н Уеначий са нараснали с 11% през февруари спрямо година  по-рано, докато предлагането остава ограничено, като броят на активните обяви е намалял с 19%, сочат данни на базираната в града компания Pacific Appraisal Associates. Тя допълва, че в момента на пазара има седем къщи на цена над 1 млн. долара.

Жилищното строителство също расте – през февруари са издадени разрешителни за строеж на 26 еднофамилни жилища, над два пъти повече от 12-те разрешителни, издадени в същия период на 2017 г.

Предприемачите обаче твърдят, че са затруднени от ограничените строителни парцели и недостига на работна ръка в строителството. Агенти на недвижими имоти съобщават, че преди няколко години къща под наем с две спални е била продлагана за 600 долара на месец, сега цените достигат около 1500 долара на месец.

„Търсихме много дълго“, казва Джим Уон, пенсиониран ръководител на технологична компания, който се е установил в Уеначий, след като е купил парцел и построил къща за 450 хил. долара миналата година. Той се нанася в нея през ноември. Уон споделя, че чул за пожари, причинени от пренатоварване на електрическата мрежа заради компютри, копаещи биткойни. Но всичките му познати, които са се установили в Уеначий в последните няколко години, са пенсионери или притежатели на второ жилище, които планират да прекарат старините си в града.

50-годишният Крис Холт завършил неотдавна строителството на нова къща за 290 хил. долара и смята, че е постигнал добра сделка. Сега той отдава под наем къщата, в която живял преди, за 1 400 долара на месец. Холт, който е търговец на автомобили, казва, че взел решението да строи и да отдаде под наем отчасти защото строителните разходи не растат толкова бързо като наемите. Промените в Уеначий се случват с „тревожна бързина“, казва той и посочва най-вече повишаването на трафика.

Но Ниа Колинс твърди, че трафикът в града все още е по-добър, отколкото в Сиатъл. Когато започнала да търси къща, тя си поставила максимален ценови праг от 300 хил. долара. Но след като не открила много предложения до тази цена, била принудена да удвои лимита. Но дори това може да се окаже недостатъчно. Преди няколко седмици тя отишла на оглед на къща с площ от 930 кв. м, обявена като замък, с плувен басейн и прилежащ терен от четири декара, която се предлагала на цена от 1,798 млн. долара, но решила, че е твърде голяма и стара. Така че търсенето продължава.

„Търся само спокойствие“, споделя Колинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още