IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наематели и наемодатели в трудно търсене на пресечната точка

Лятото по Южното Черноморие на България е било най-силното за краткосрочните наеми от няколко години насам

08:18 | 20.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Наеми търсят студенти и млади семейства

Студентите остават двигател на търсенето на жилища под наем. По традиция засилено е търсенето на имоти от гръцки студенти около Медицинска академия и Факултета по фармация, макар че в процентно изражение запитванията са около два пъти по-малко в сравнение с предишни години, показват данните на "Явлена". Наематели стават също млади семейства и хора, които все още не са избрали жилище, към чиято покупка да се насочат.

Според Атанасова спадът на цените на наемите в началото на пандемията е бил временен, а отстъпките с до 20% са били компромисът, който наемодателите са направили спрямо наемателите в рамките на вече сключените договори. „Понижението беше пряката картина, която видяхме непосредствено след навлизането на пандемията. Спадът беше предимно в активността. От началото на 2021 г. обаче раздвижването е сериозно, но при стабилни цени, идентични с тези преди идването на COVID у нас“, отбелязва тя.

Данните на „Явлена“ също показват, че в някои райони като идеален център, Докторски паметник, района около Paradise Center и Бизнес парка в „Младост“ цените на наемите запазват нивата си отпреди коронакризата. „Наематели в тези райони са работещи хора в престижни компании с добри доходи. Различно е нивото за по-крайните квартали като Люлин, Обеля, Овча купел, където нивата са с 10%-20% по-ниски спрямо периода преди пандемията“, казва Стоилкова.

Въпреки сътресенията на наемния пазар заради пандемията инвестицията в жилище с цел отдаването му под наем остава добра, смятат брокери. Но допълват, че купувачите трябва да познават добре пазара на наеми и да са наясно какво се търси, кои типове имоти биха отдали по-лесно и срещу по-висок наем. „Не всеки имот е лесен и подходящ за отдаване. По-малките и добре разпределени апартаменти например се отдават по-лесно. Доходността от наем към момента е около 8%-9% в големите градове“, казва Атанасова.

Рангелова съветва хората, търсещи инвестиция в имот, да се насочат към ново строителство, защото е по-рентабилно. „Имотите в новопостроените сгради могат да се отдават по-лесно и да генерират по-голям приход спрямо жилищата в старите сгради, които обикновено са на по-високи продажни цени. Важно е да се обръща внимание и на инвестицията в обзавеждане, което при пазара на наеми има съществено значение за ценообразуването“, казва тя.

Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Любомирка не се ли е изхвърлила малко с доходността от наеми? Или сравнява текущите наеми с цените на имоти, купени през 2013г?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Инвестицията в имот в София,вече започна да се показва гола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Очевадно е, че последната година наемите поеха надолу. Както и че се вдига броят на имоти, които се дават под наем, но не се заемат с месеци и години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още