IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради забавяне на строителството до 2 г. у нас може да има недостиг на офис площи

Офисът няма да изчезне, но ще се трансформира, смятат експерти

19:28 | 26.10.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на BASSCOM, не очаква скоро връщане на служители в офисите и не смята, че работодателите ще оказват натиск върху хората си да се връщат поне през идните две години. „Духът беше изпуснат от бутилката и не виждам как през следващите години ще се случи 100% населване на офисите, както беше преди“, изтъкна той.

И през тази година софтуерната индустрия е продължила да се развива с много по-бързи темпове от останалите индустрии, като се очаква ръст от 20% тази година, който според Брашнаров е щял да бъде по-голям, ако е имало достатъчно квалифицирани служители, които да се включат в проектите. „Много компании решиха да се дигитализират и докато преди беше хубаво те да разполагат с дигитални услуги, сега тези услуги са задължителни, особено на развитите пазари. В цял свят IT индустрията изпитват недостиг на кадри и затова офисите в момента не са толкова важни. Индустрията е много зависима от талантите, пазарът е изцяло на страната на работещите и работодателите не могат да си позволят да оказват натиск върху служителите, защото хората много лесно могат да си намерят друг работодател при много по-добри условия“, каза Брашнаров.

Многостайни апартаменти вместо офиси

Той наблюдава и друга тенденция – работейки от вкъщи, много хора в България са осъзнали, че могат да работят за двама-трима работодатели едновременно и се увеличава броят на хората, които предпочитат вече да нямат установено работно място в една компании, а да излязат на свободна практика. „Това е контингент от хора, които никога вече няма да влязат в офиса“, изтъкна Брашнаров.

Тази тенденция повишава желанието хората да инвестират в по-гъвкави жилища, вече дори се появяват изисквания от работодателите на какви условия трябва да отговаря домашният офис. „Очаквам интерес към многостайни апартаменти с обособяване на кабинети и офис площи, но не и скоро връщане в традиционния офис“, посочи Брашнаров.

В същото време офисите позеленяват и това вече не е тенденция, а новото нормално, продиктувано от политическите и финансови мерки в Европа, отбеляза арх. Весела Вълчева-МакГий, управляващ партньор в Triple Green Building Group. „Имаме IT сектор, който расте и търси повече. Това са млади хора с добри доходи и е абсурдно да се очаква, че те ще се върнат в традиционния офис. За тях трябва да има услуги, динамика, здравословни помещения, компаниите да демонстрират как опазват околната среда, защото тези хора използват сградите по друг начин“, каза тя.

В търговски център „Европа“ между 20% и 30% от служителите на високотехнологичните компании са в офиса. В същото време всички служители на търговските компании са на работното си място, тъй като работата им е нараснала два пъти, съобщи Тодор Кавръков, пропърти мениджър в търговския център.

„През лятото, когато имаше затихване на пандемията, между 70% и 80% от работещите в търговски център в Европа бяха в комплекса, съдим го по заетостта на паркингите и по оборотите на ресторантите. При нас никоя от услугите не затвори извън времето, в което държавата им забрани да работят  – петте ресторанта, спортният център, корпоративната занималня, която изпита най-големи трудности, автомивките работеха. Вярваме, че тези услуги продължават да са сериозният привлекателен център за частичното връщане на ползвателите на търговския център освен липсата на корпоративна култура и трудното приобщаване на новите служители към екипите“, каза Кавръков.

Търговският център опитва да преустрои и сгради клас Б, за да бъдат адекватни на пазара. Предстои пълно обновяване на сграда, която е на повече от 15 години, съобщи той.

От локация към услуги 

Към момента представители на пет поколения са на трудовия пазар – от охранители в пенсионна възраст до милениум поколението. „Въпреки че поколението Х все още доминира, това ще се промени. То е свикнало да има офис по определен начин, но е възможно в бъдеще офисите да се трансформират. Те обаче ще продължат да съществуват по един или друг начин“, смята Славчев.

Според Брашнаров офисът има своето място, но трябва да бъде преомислен с функциите, които предлага. „Предлагането на първокласни офиси няма да е свързано с локация, локация, локация, а с услуги, услуги, услуги – офисът трябва да предлага микс от услуги, персонализирани преживявания, много автоматизация, възможност за бързо преконфигуриране“, посочи той.

Според него различен тип първокласни услуги ще определят дали един офис ще бъде интересен или не. „Колкото по-голяма част от тези услуги предлага една офис сграда, толкова ще бъде тя по-конкурентна. Сградата трябва и да бъде управлявана по прозрачен начин, защото наемателите са много внимателни за какво плащат – къде отиват средствата и какво получават срещу тях“, каза Барашнаров.

Той призова наемодателите да се разделят с мантрата, че евтиното продава. „IT бизнесът става достатъчно голям, по данни на НСИ в сектора са заети 100 хил. души и той произвежда над 10 млрд. лв. от БВП на страната. Туристическият сектор произвежда под 5 млрд. лв при 200 хил. души, които са заети в него. Здравословният микс би бил наемодателите да имат предлагане за компании, за които цената е важна, но ако искат да са добре разположени в сектора на първокласните площи, цената не е водеща, а услугата. Тогава и разговорът е съвсем различен - не колко струва, а какво ни давате, за да можем да преценим дали искаме да платим тази цена“, посочи Брашнаров и допълни, че инвеститорите трябва да осъзнаят това развитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Заради забавяне на строителството до 2 г. у нас може да има и много фалирали тарикат "фирмаджии", които ще трябва да започнат да работят робски като всички обикновени хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
а вие луди ли сте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Т***ш***к бе Уили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
Varfor
преди 2 години
Ха-ха-хахаха!Такъв виц не бях чел скоро време. Отдаващите офис площи се чудят как да спрат масовото изнасяне, тук тръгнали да се кахърят какво ще правим заради забавени строежи на нови офиси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Лъжат като политиците ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Много бръмбари има в главата на този Брашнаров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
orchis
преди 2 години
Оле мале, тия брокери от глад вече почнаха да халюцинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
orchis
преди 2 години
Оле мале, тия брокери от глад вече почнаха да халюцинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още