IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строително-архитектурният бранш се обединява за правила за инженеринга

Целта е да бъде защитен общественият интерес, твърдят професионалните организации

14:07 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Камара на архитектите в България</em></p>

Снимка: Камара на архитектите в България

Консултативният съвет на браншовите организации в архитектурно-строителния отрасъл започва поредица от работни срещи за разработване на правила и норми, които да регламентират прилагането на процедурите по инженеринг (проектиране и строителство) при обществените поръчки, съобщават от Камарата на архитектите в България (КАБ)

Целта е да бъдат потърсени пресечни точки и да се намери баланс между разнопосочните интереси на отделните професионални организации в архитектурно-строителния сектор. Браншът е единодушен, че е необходим консенсус по темата с оглед защита на обществения интерес и създаване на качествена градска среда.

Решението за изработване на стандарти и правила относно инженеринга е било взето на заседание на Консултативния съвет.

Професионалните организации ще обсъдят и предложат конкретни решения за усъвършенстване на процедурите по възлагане на обществени поръчки в синхрон с добрите европейски и световни практики. Пълната забрана на инженеринга, както и прилагането на тази процедура по досегашните правила са неприемливи варианти, категорични са представителите на строително-архитектурния бранш. Необходимо е да бъдат ограничени негативните страни на инженеринга, като се оптимизират правилата по провеждането на процедурите и се регламентират случаите, при които е задължително да се организират архитектурни конкурси, считат експертите.

“Смятаме, че е настъпил моментът, в който трябва да поставим на масата въпроса за инженеринга и съвместно да намерим работеща формула за неговото ефективно прилагане. Консултативният съвет ще работи активно за спешно постигане на консенсус по темата с оглед предстоящото изпълнение на проекти в новия програмен период на ЕС”, заяви арх. Владимир Милков, председател на КАБ.

Темата за инженеринга в обществените поръчки отдавна е обект на сериозни дискусии и разнопосочни мнения в архитектурно-строителния бранш. Камарата на архитектите в България от години поддържа позицията, че е необходимо ограничаване на инженеринга при обществените поръчки. Архитектите инициираха дебат в парламента, след като в края на юли група депутати внесоха предложения за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Предложенията бяха в посока прецизиране на случаите, при които е допустимо възлагането на инженеринг.
Промените бяха отхвърлени на първо четене в последния работен ден на 47-то Народното събрание, въпреки че преди това бяха подкрепени от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, както и от Комисията по правни въпроси към НС.

“КАБ счита, че разглеждането на законопроекта на първо четене в Народното събрание е успех, независимо от факта, че не бе приет. За първи път в парламента се заговори за нуждата от промени в ЗОП”, коментира арх. Милков.

Консултативният съвет беше създаден през есента на 2020 г. с цел обединяването на браншовите организации по ключовите теми и проблеми, касаещи развитието на архитектурно-строителния сектор. В съвета участват Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още