IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавя се ръстът на цените на жилищата в Швейцария

Индексът на UBS, който следи за балони в сектора, остава в рисковата зона, но темпът на покачването му се е забавил през първото тримесечие

11:41 | 07.05.13 г.
Забавя се ръстът на цените на жилищата в Швейцария

Темпото на покачване на жилищните цени в Швейцария се е забавило през първото тримесечие, сочат нови данни на UBS, цитирани от Ройтерсs. Според експерти това е признак, че усилията на правителството да успокои пазара започват да дават резултат.

Индексът на UBS, който следи за балони в сектора, се е повишил с 0,06 пункта до 1,17 пункта, което е по-малко от средното тримесечно покачване с 0,11 пункта през последните 4 години. Стойности между 1,0 и 2,0 на показателя означават, че пазарът е изправен пред риск от корекция, а стойности над 2,0 са индикация за балон.

На фона на рекордно ниските лихви цените на жилищата в Швейцария нараснаха с над 20% през последните 4 години, изпреварвайки темпото в останалата част на Европа.

В опит да успокоят пазара през февруари властите инструктираха банките да увеличат капитала, поддържан като буфер за жилищните ипотеки. Мярката ще влезе в сила през септември.

Според UBS броят на хората, кандидатстващи за ипотеки за жилища, които да отдават под наем, остава висок, но намаляващата брутна доходност, която в момента е едва 3,5%, прави подобни инвестиции по-слабо привлекателни.

От банката са на мнение, че Швейцария все още е далеч от зоната на балона. Данните потвърждават твърденията за известна доза прегряване, но на пазара се наблюдава успокояване, посочват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още