IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите градове на Африка

Още един гигантски строителен проект търси своите обитатели

14:00 | 04.07.13 г. 2
Новите градове на Африка

Чагури се надява "Eko Atlantic" да е различен. Той е насочен към петролните магнати в Лагос, който е по-голям от Луанда, а заможните му жители са по-склонни да плащат сериозни суми за чисти улици и съвременна инфраструктура.

Лагос е пренаселен и хаотичен град. Населението му се увеличава с 9 души на всеки 10 минути, като в момента там живеят 11 млн. души, по данни на ООН. Нигерийското правителство твърди, че населението му е 21 млн. души.

Дори и в елитните квартали има проблеми с канализацията. Поради липса на офис сгради стотици фирми работят в селскостопански постройки от средата на миналия век. На обед редица компании изключват осветлението, за да дадат почивка на електрическите генератори. За да избегнат безумния трафик, много богаташи ходят на работа с хеликоптери или яхти.

И малкото жилища за нарастващата средна класа в Нигерия са скъпи. Средният наем на апартамент с три спални в центъра на Лагос е 3 624 долара месечно. Собствениците обикновено искат предплата за две години, за предпочитане в щатски долари. Това е доста сериозно предизвикателство за средната класа в Нигерия, чиито средни месечни доходи са около 600 долара.

Да закупиш жилище е също толкова трудно. Градските архиви за парцелите са ужасно объркани или пък напълно липсват. Често се срещат и измами. Жилищните заеми се отпускат с двуцифрени лихви. В страна с население от 167 млн. души има само около 20 хил. ипотеки.

За да отговори на търсенето, през миналата година строителният сектор е разширил дейностите си с 13%. Според местни експерти Лагос се нуждае поне от около 10 хил. допълнителни жилища годишно, а градът не разполага с необходимите архитекти, електротехници, общи работници, инженери и други специалисти.

Чагури обаче има тези ресурси. Роденият в Нигерия строителен магнат навлиза в бранша през 90-те години, когато е нает от правителството да построи малък полуостров с формата на банан, който в момента е осеян със скъпи къщи.

През 2003 г. властите в Лагос се обръщат към бизнесмена с молба за помощ. Плажът, където в момента той строи своя мега град, бил заливан от вълни, които наводнявали крайбрежните улици и офисите на важни нигерийски фирми. Чагури предложил да изгради преградна стена безплатно, като в замяна получил позволение изкуствено да изтласка морската вода и да създаде плаж с дължина 3,9 мили.

Според запознати в бъдещия град вече са продадени всички освен два от няколкотостотин строителни парцела. Купувачите планират да изградят международно училище, високи жилищни сгради, спа центрове, централи за няколко петролни фирми, конферентен център с формата на платна на кораб и U-образна офис кула на име "Unity".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
panther
преди 10 години
"Той обаче все още е празен, тъй като правителството не може да продаде апартаментите, струващи по 200 хил. долара, на хора с годишен доход на глава от населението от средно около 6 хил. долара."Още едни *** като българските "бизнесмени". :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Къде е Нигерия.. къде е България...Поистървали са я малко... въпреки че в основите си навсякъде процесите са еднакви: "През 2003 г. властите в Лагос се обръщат към бизнесмена с молба за помощ." !! - и "тук" както и нявсякъде по света, все помощ от "бизнесмени" се търси, в замяна на всичко от което може да се "изкарат" лесно големи пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още