IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико премахва рестрикциите за чуждите купувачи на имоти

Очаква се сериозно раздвижване на пазара на ваканционни жилища в страната

13:53 | 11.07.13 г.
Мексико премахва рестрикциите за чуждите купувачи на имоти

Мексико е на път да премахне действащите от близо век рестрикции за чуждестранната собственост на имоти по бреговете и границите си, пише Wall Street Journal. Според строителите това може да даде тласък на пазара на ваканционни жилища в страната.

В момента в Мексико е забранено чужденци да притежават земя в рамките на 50 км от брега и 100 км от международните граници. Тези ограничения са заложени в конституцията на страната, изработена през 1917 г. Въведени са заради опасения около амбициите за експанзия на САЩ по онова време. В средата на ХІХ век Мексико губи голяма част от територията си за сметка на Щатите, след анексирането на Тексас и Мексикано-американската война.

През 70-те години на миналия век бе въведено изключение, позволяващо на чужденците да придобиват имоти чрез специален тръст в партньорство с банка. Процесът обаче е много дълъг и сложен и това отблъсква редица купувачи.

Брокерите и строителите в Мексико подкрепят изменението на конституцията, което ще премахне тези забрани, макар и само за жилищните имоти. Поправката неотдавна бе одобрена от Долната камара на парламента и в момента е в Сената.

Според Мигел Анхел Лемус, президент на строителната компания Lemmus Inver Mexico Real Estate, конституционната промяна е малко закъсняла. "В момента не е време да се тревожим от инвазия по крайбрежието. Време е да правим пари там. С промяната ще станем свидетели на бум", казва той.

Залозите за хора като Лемус са големи. Компанията и партньорите й завършват два големи курорта на първа линия до плажа - Be Tower с 225 апартамента в Пуерто Канкун, където жилищата струват между 180 хил. и над 1 млн. долара, и курорта Peninsula в Нуево Ваярта край Тихия океан, който ще включва 240 апартамента на цени между 225 хил. и 3 млн. долара.

Според някои депутати в райони, където не се изисква fideicomisos,, икономиката процъфтява благодарение на пенсионерите от Америка, Канада и други държави, които се местят да живеят в тях.

Слабите позиции на мексиканското песо спрямо щатския долар и други валути прави страната привлекателна за чужденците, търсещи имоти за почивка или второ жилище, посочват експерти. Те отбелязват също, че подобряващият се имидж на Мексико и възстановяването на САЩ също играят роля за завръщането на чуждестранните купувачи, особено при сегашните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още