IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците не могат да се справят и с преструктурираните ипотеки

Почти половината от кредитите, които бяха модифицирани по линия на специалната правителствена програма, отново са в просрочие

10:04 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Американците не могат да се справят и с преструктурираните ипотеки

Почти половината от ипотеките, които бяха преструктурирани през 2009 г. по линия на специалната програма на американското правителство, отново са в просрочие, пише в доклад на главния инспектор на програмата на Федералния резерв за изкупуване на проблемни активи Кристи Ромеро, предаде Ройтерс.

Вашингтон създаде специалната програма, за да подпомогне кредитополучатели, които са засегнати от спукването на имотния балон в САЩ. През май действието на програмата беше удължено с две години, за да бъдат обхванати още затруднени кредитополучатели, припомня информационната агенция.

Благодарение на правителствената подкрепа над 865 хил. американци избегнаха принудителното отнемане на жилищата им. Към края на април обаче над 306 хил. от тях отново са затруднени, като около 10% са пропуснали само едно-две плащания, но тенденцията е проблемите им да се задълбочат, сочат данните на Ромеро.

Тя призова правителството да изследва причините за това повторно забавяне и посочи, че ще поиска от ипотечните кредитори да изградят система за ранни предупредителни сигнали.

„Щом хората отново изпадат в затруднение и това се случва с тревожни темпове, правителството вероятно трябва да спре и да промени програмата така, че да пресече тази тревожна тенденция“, коментира Кристи Ромеро.

Според представител на финансовото министерство, пожелал анонимност, случаите на просрочия на вече преструктурирани ипотеки намаляват, като по думите му винаги при изпълнението на подобни програми съществува риск от повторно закъснение с плащанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още