IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкрутът на Детройт и жилищният пазар в града

Има признаци на възстановяване на жилищния пазар, но то няма как да е устойчиво без здрава икономика и ръст на заетостта

13:37 | 29.07.13 г.
Банкрутът на Детройт и жилищният пазар в града

Процедурата по фалита на Детройт тръгва в съда на фона на ятата от кредитори, които оспорват законноста му по силата на конституцията на щата Мичиган, пише Forbes.

Новината за банкрута предизвика буря от спекулации около въздействието за множеството играчи в икономическата му екосистема, пенсионерите, собствениците на облигации и компаниите от автомобилния бранш. Има обаче и още един въпрос: какво означава фалитът за сектора на имотите в американската столица на автомобилната индустрия?

Детройт е в упадък от близо половин век. От дълги години той е начело на списъка с най-опасните градове на Америка благодарение на високата престъпност. Освен това редовно заема и най-ниските позиции в списъка на Forbes на най-добрите места за бизнес и кариера.

Със сигурност не е тайна, че Детройт е един от най-тежко ударените жилищни пазари в САЩ - пряк резултат от слабите икономически показатели. Безработицата в града е 16%, което е над два пъти по-високо от средното за страната. Средните годишни доходи за петте години до 2012 г. са едва 27 862 долара. И въпреки че в миналото Детройт бе четвъртият по големина град в страната, днес населението му се е свило от около 1,8 млн. души при пика през 1950 г. до едва 700 хил. души през 2012 г.

Всичко това допринася за един опустошен пейзаж, където около 78 хил. сгради и 100 хил. жилища са изоставени и пустеещи. Едно на всеки 764 жилища в Детройт е под възбрана спрямо едно на 1 025 за САЩ като цяло. Към април цените на жилищата в града са били с 35% под пиковите равнища от жилищния балон и с 30% по-ниски от нивата от април 2003 г.

Все пак през последните месеци се случва нещо изненадващо: жилищният пазар показва признаци на съживяване. През април например, въпреки че цените все още са били с 1/3 под нивата им от началото на века, те отчетоха годишно повишение с 20%. Още по-изненадващо е, че според някои анализатори жилищният пазар в Детройт може би е подценен след отчитане на инфлацията и анализиране на съотношението на цените към средните доходи.

Зараждащото се жилищно възстановяване се дължи до голяма степен на все по-големия брой инвеститори със силен апетит към риска, които залагат пари с надежда за висока възвръщаемост.

Този интерес идва от Wall Street и дори от Китай. Според неотдавнашни проучвания на сайта за недвижими имоти Realtor.com най-много търсения за имоти в Детройт е имало от Австралия. Тази активност накара някои брокери на имоти да се завърнат в града и обкръжаващите го предградия, за да се възползват от нарастващия брой на купувачите.

Според сайта за недвижими имоти Zillow цените на жилищата в центъра на Детройт са започнали да вървят нагоре през ноември 2011 г., след като са паднали с 52% от пиковите си равнища. През юни средната цена на жилище в района е била с 14% над тази отпреди година, а 72% от жилищата, продадени през месеца, са били продадени на печалба. Само за второто тримесечие цените на жилищата в централната част като цяло са се покачили с 3,3%.

До голяма степен бъдещето на пазара на имоти в Детройт зависи от начина, по който ще се развие фалитът и доколко бъдещите купувачи ще се чувстват уверени. "Ако градът продължи да е в криза, едва ли жилищният пазар ще продължи да се възстановява", коментира д-р Свеня Гудел от Zillow.

"Около 30% от жилищата в Детройт са празни, а без ръст на заетостта и здрава икономика, която да привлича нови работници, наличното търсене неизбежно ще се изпари. Жилищата, които пустеят в момента, ще продължат да пустеят," допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още