IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания удариха петгодишен връх

Опасенията за балон на пазара на имоти са преувеличени и ценовите движения са умерени, смятат експерти

11:44 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата във Великобритания удариха петгодишен връх

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали до петгодишен връх през юли, сочат данни на Nationwide, цитирани от CNBC

Авторите на доклада обаче смятат, че опасенията за балон на пазара на имоти са преувеличени и ценовите движения са „умерени“.

През юли спрямо юни цените на жилищата на Острова са нараснали с 0,8%, а спрямо юли 2012 г. увеличението е 3,9%. Стандартно жилище в страната в момента струва средно 170 825 британски лири, сочат данните. Това е най-високо равнище на средната цена от юни 2008 г., когато тя е била 172 415 паунда.

„Знаците за умерено подобряване на по-широките икономически условия и леките ръстове на заетостта вероятно ще подкрепят доверието на купувачите“, коментира Робърт Гарднър, главният икономист на Nationwide.

В момента цените на жилищата на Острова са с около 12% над дъната, достигнати в разгара на кризата, посочва Гарднър. По думите му ръстът на цените не е излязъл от контрол и все още има адекватна връзка с ръста на доходите.

Според икономистът новите политики на правителството на жилищния пазар са дали резултат и са довели до по-добро предлагане на кредити при по-приемливи лихви. Има проблеми обаче с предлагането на жилища. През първото тримесечие новозавършените жилища са записали спад от 8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още