IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в района на Токийския залив - най-големият печеливш от Олимпиадата

Експерти очакват ръст на цените на апартаментите в Харуми с до 20%

14:46 | 10.09.13 г.
<p>
	Токио победи Истанбул в конкуренцията за домакинството на игрите през 2020 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Токио победи Истанбул в конкуренцията за домакинството на игрите през 2020 г. Снимка: Ройтерс

Цените на имотите в района на Токийския залив вероятно ще спечелят най-много от решението Олимпиадата през 2020 г. да се проведе в японската столица, пише Bloomberg.

Около 90% от местата, където ще се състоят спортните събития, ще се намират в радиус от 8 км от Олимпийското селце в Харуми - район, разположен на малко над 4 км югоизточно от центъра на Токио. Цените на апартаментите там могат да се покачат с до 20%, прогнозират експертите от Sanyu Appraisal Corp.

Победата на Токио в конкуренцията за домакинство на игрите съвпада с настъпващото възстановяване на жилищния пазар в страната, където цените падат от 1992 г. насам. Точно както лятната Олимпиада през 1964 г. помогна обширните празни парцели в Комадзава да се превърнат в жилищен квартал в центъра на Токио днес, така и игрите през 2020 г. ще подпомогнат имотния сектор в Токийския залив, отбелязва в свой анализ Deutsche Securities Inc.

Цените на апартаментите в Харуми се движат около 8 300 долара/кв. м и са под средните 8 715 долара/кв. м за 23-те квартала на Токио, според данни на Real Estate Economic Research Institute Co. В Комадзава, където се състоя предишната Олимпиада, средните цени са 8 800 долара/кв. м.

През почивните дни Токио победи Истанбул в конкуренцията за домакинството на игрите през 2020 г. Така Япония ще бъде дом на Олимпиадата за четвърти пореден път след летните игри в Токио през 1964 г., и зимните в Сапоро и Нагано през 1972 г. и 1998 г.

Столицата планира да построи най-големия си жилищен комплекс от 42 години насам, където ще бъдат настанени спортистите в Харуми. Олимпийското селце ще е разположено върху площ от 44 хектара на парцел до Токийския залив и ще бъде финансирано от строителни компании. То ще се намира между две от основните зони за състезания и ще се състои от луксозни апартаменти с гледка към моста, който свързва центъра на Токио с кв. Одайба.

Предвижда се да бъдат изградени общо 10 860 жилища в около 24 сгради, както и зали за тренировки, заведения за хранене, крайбрежни ресторанти и паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още