IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac - задача с повишена трудност

Републиканци и демократи продължават да спорят каква роля да играе държавата на ипотечния пазар

13:42 | 24.09.13 г. 2
Ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac - задача с повишена трудност

Вашингтон най-накрая заговори сериозно за начините, по които могат да бъдат заменени Fannie Mae и Freddie Mac – ипотечните гиганти, които американското правителство бе принудено да спаси преди пет години, пише Wall Street Journal.

Компаниите се оказват също толкова трудни за закриване, колкото и затвора в Гуантанамо, посочва изданието. Републиканците и демократите имат дълбоки различия за мерките, които трябва да се предприемат. На повърхонстта противоречията им са свързани с ролята, която трябва да играе държавата на ипотечния пазар.

Реалният дебат обаче се свежда до въпроса дали всички американци трябва да продължават да се радват на сравнително лесен достъп до 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва. Тя им осигурява стабилност, предвидимост и улеснява управлението на семейния бюджет.

В САЩ правителството играче необичайно голяма роля на ипотечния пазар, тъй като банките не са особено положително настроени към 30-годишните ипотеки. През 80-те години на миналия век много от тях понесоха сериозни загуби, когато лихвите скочиха. Причината бе, че лихвите, които трябваше да плащат по депозитите, нараснаха над нивата на вноските, които те получаваха по въпросните 30-годишни ипотеки.

Fannie и Freddie не отпускат заеми. Вместо това те ги купуват от кредиторите и ги "пакетират" в ценни книжа, които продават на инвеститори. Освен това те предоставят гаранции на инвеститорите в случай, че кредитополучателите изпаднат в неплатежоспособност. С други думи, те поемат кредитния риск.

Защитниците на идеята държавата да излезе от бизнеса с ипотеките твърдят, че 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва не са това, което са замислени да бъдат. Понеже през първите пет години кредитополучателите погасяват основно лихвите по заема е трудно да се натрупа капитал. Това прави заемът по-непрактичен в една епоха, в която хората се местят, сменят работата си и се развеждат доста по-често отколкото в миналото.

Защитниците обаче твърдят, че сегашният момент не е подходящ за промяна, тъй като лихвите вероятно ще се повишат през идните 10 години.

Дали банките ще продължат да предлагат 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва и без държавна гаранция? Може би, но вероятно ще изискват по-големи първоначални вноски и по-високи лихви.

Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Те едно нещо като го кажат -> вече е пред подпис... даже и да трябва да се гласува, вече документите са готови :))А има "неща" които са подписани и преди документите да са готови... Да!... Даже са и публични, ама маймуните не гледат натам... щото им заемат вниманието с други глупости! :))) - Я някой "Гей" пЪраТ , я нещо друго положително за отврата им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Абе, това което ще направят, изглежда е вече решено, само се чудят как да формулират анонса, така че да не дразни много ушите на тази част от американския гласоподавател, която е готова да умре в окопите за високите идеали на свободния пазар ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още