IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac - задача с повишена трудност

Републиканци и демократи продължават да спорят каква роля да играе държавата на ипотечния пазар

13:42 | 24.09.13 г. 2
Ликвидацията на Fannie Mae и Freddie Mac - задача с повишена трудност

Става въпрос за чиста математика. В момента в САЩ има непогасени ипотечни дългове за близо 10 трлн. долара, като около 4,5 трлн. долара от тях са гарантирани от Fannie и Freddie. Ако бъде премахната ролята на държавата, ще трябва да се намерят трилиони долари, готови да поемат кредитния и лихвен риск за новите ипотеки.

Разбира се, всеки план за промени изисква повече частен капитал. В този аспект има три предизвикателства.

Първо, частният капитал отчиташе слаби резултати по време на балона на пазара на имоти. Заемите, секюритизирани без държавна гаранция, се представяха по-зле от тези на Fannie и Freddie до голяма степен поради факта, че инвеститорите разчитаха твърде много на първокласните рейтинги.

Между 2006 и 2012 г. Fannie, Freddie и федералните агенции понесоха загуби от ипотеки за 206 млрд. долара, или 3,9% от всички гарантирани от тях заеми. В същото време частно емитираните ценни книжа загубиха 449 млрд. долара, или 20% от всички кредити.

Второ, един преобладаващо частен пазар би могъл още повече да концентрира кредитирането в големите банки. През 2008 г. водещите пет банки в Канада, Великобритания и Австралия например са финансирали над половината от всички ипотеки.

Трето, частният капитал поема повече риск в благоприятни периоди, но излиза бързо при първите признаци за проблем. Това още повече засилва опасността от бумове и сривове на пазара за имоти.

Евентуалната промяна няма да е лесна. В крайна сметка обаче Вашингтон трябва да бъде честен относно това какво иска и колко ще струва то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Те едно нещо като го кажат -> вече е пред подпис... даже и да трябва да се гласува, вече документите са готови :))А има "неща" които са подписани и преди документите да са готови... Да!... Даже са и публични, ама маймуните не гледат натам... щото им заемат вниманието с други глупости! :))) - Я някой "Гей" пЪраТ , я нещо друго положително за отврата им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Абе, това което ще направят, изглежда е вече решено, само се чудят как да формулират анонса, така че да не дразни много ушите на тази част от американския гласоподавател, която е готова да умре в окопите за високите идеали на свободния пазар ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още