IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е правосъдието в извънсъдебните споразумения на Wall Street?

Заради измамите с ипотечни деривати на отговорните трябва да им бъдат повдигнати обвинения за престъпление

15:29 | 24.10.13 г. 2
Къде е правосъдието в извънсъдебните споразумения на Wall Street?

Пет години след като компаниите от Wall Street доведоха глобалната икономика до ръба на фискалната пропаст, някои от най-големите играчи най-накрая се изправят пред наказание, пише онлайн изданието World Property Channel.

Според различни информации JP Morgan е готова да плати 13 млрд. долара, за да уреди извънсъдебно делата, заведени от правителството, като признае ролята си в пласирането на лоши ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Около 4 млрд. долара от сумата ще отидат във фонд за подпомагане на собственици на жилища с проблемни ипотеки.

Говори се, че Федералната агенция за жилищно финансиране иска 6 млрд. долара от Bank of America, която ще е следващата компания в дългия списък с извънсъдебни споразумения.

Въпреки че сумите изглеждат астрономически, инвеститорите гледат на тези споразумения като на добра новина. Акциите на JPMorgan се повишиха след новината за сделката. Компанията вече е отделила 23 млрд. долара за покриване на разноските по нея.

Обществото от друга страна може да е доволно, че правителството най-накрая предприема мерки срещу банките, които сега трябва да признаят, че икономическата катрастрофа не е резултат на системата на свободния пазар. Не става въпрос за небрежност или пък каприз на времето. Става въпрос за измама - нещо, което разследващите знаят от години.

Томове са изписани за ролята на Wall Street за срива, от които става ясно, че пазарът на ипотечни ценни книжа е бил една внимателно планирана измама, подкрепена от рейтинговите агенции и множество играчи, търсещи възможност да се възползват от зашеметяващите печалби.

Извънсъдебното уреждане на гражданските дела със сигурност ще предизвика ожесточен дебат, но делата срещу компаниите са сложни. По-голямата част от експозицията на JPMorgan се дължи на покупката на Bear Stearns и WMI Holdings - сделки, сключени в разгара на кризата по настояване на правителството. Bank of America пък придоби Countrywide Financial - един от най-печално известните играчи на пазара на високорискови ипотеки.

Изстискването на възможно най-много пари от тези играчи би трябвало да е първата стъпка в процеса. Сега, след като банките вече признаха, че съзнателно са надценявали ценните книжа - истината, стояща в основата на икономическата криза, правосъдната система трябва да заработи с пълна пара. Рано или късно срещу тях трябва да бъдат повдигнати обвинения в престъпление.

Финансовите извънсъдебни споразумения не бива да служат като правосъдие за извършени престъпления. Не така работи системата. Никой не иска линч - няма нищо по-лошо от клането на жертвени агнета в името на правосъдието. Но ако е имало измама, то хората, отговорни за нея и то съзнателно, би трябвало да бъдат третирани като престъпници, а наказанията срещу тях трябва да са пропорционални на щетите, които са причинили.

Пет години по-късно обаче шефовете на Wall Street са непокътнати. Съдбата им, както и тази на компаниите им, е обвързана с гражданските дела, които се въртят основно около преговори и обсъждания на високо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"икономическата катрастрофа не е резултат на системата на свободния пазар""пазарът на ипотечни ценни книжа е бил една внимателно планирана измама""хората, отговорни за нея и то съзнателно, би трябвало да бъдат третирани като престъпници""Пет години по-късно обаче шефовете на Wall Street са непокътнати. Съдбата им, както и тази на компаниите им, е обвързана с гражданските дела, които се въртят основно около преговори и обсъждания на високо ниво."Е, какъв е извода ? За промитите отговора е между Параноя или Нужда от регулации на свободния пазар :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още