IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни жилища под наем в Лондон се задъхва от свръхпредлагане

В същото време е налице огромен недостиг на жилища в по-ниските ценови сегменти от пазара

15:54 | 11.11.13 г.
Пазарът на луксозни жилища под наем в Лондон се задъхва от свръхпредлагане

Пазарът на луксозни жилища в Лондон е застрашен от свръхпредлагане на скъпи домове под наем, след като строителите яхнаха вълната на засиленото търсене от чуждестранни инвестиции в британската столица, пише Financial Times.

В същото време е налице огромен недостиг на жилища в по-ниските ценови сегменти от пазара, предупреждават от консултантската компания Savills.

През миналата година в скъпи жилища в Лондон са инвестирани около 7 млрд. долара. Същевременно едва 20% от сделките с луксозни имоти в британската столица са осъществени от купувачи от Острова.

В същото време Лондон е изправен пред недостиг на около 50 000 нови жилища годишно - еквивалентът на 18 олимпийски селца, отбелязват експертите.

Но в луксозния сегмент – жилища, които струват над 10 760 паунда/кв. м, се строят предостатъчно жилища. При тях средният месечен наем е над 5 000 паунда за двустаен апартамент. Така евентуалното бъдещо предлагане може да не срещне търсене от страна на наемателите, прогнозира Сюзан Емет от Savills.

"Част от този запас оправдава цената, но се опасяваме, че това няма да е така за всички подобни имоти", допълва тя.

Джеймс Мос от лондонската агенция за имоти Curzon Investment Property твърди, че търсенето на най-скъпите имоти в райони като Кенсингтън, Члеси, Мейфеър и Найтсбридж ще остане силно, но има опасност пазарът на малко по-евтини имоти да "достигне точка на насищане".

"Много имоти се предлагат като 'луксозни', но те просто не са толкова добре свързани като традиционните елитни райони", казва той. "Много от междунароните банки и работещите в Ситито, които наемат луксозни имоти, просто не са подготвени, а живеят в тези райони на тези цени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още