IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank очаква цените на жилищата в Германия да продължат да растат

Цените на старите апартаменти ще се увеличат с 4 на сто през годината, а на новите – с 5 на сто, прогнозира банката

10:59 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Bank очаква цените на жилищата в Германия да продължат да растат

Цените на жилищата в Германия ще се повишат за шеста поредна година през 2014 г. заради ръста на заетостта, който подкрепя търсенето на имоти, прогнозира Deutsche Bank AG, цитирана от Bloomberg.

Цените на старите апартаменти ще се увеличат с 4 на сто през годината, а на новите – с 5 на сто, посочват от банката. В най-големите градове – Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Кьолн, Мюнхен и Щутгарт, ръстът ще достигне над 6 на сто.

Цените на жилищата в най-големите градове на Германия сериозно нараснаха през последните пет години, тъй като все повече хора се местят в райони, където е по-лесно да намерят работа, а новото строителство изостава спрямо търсенето.

Ниските лихви са допълнителен фактор в подкрепа на цените, тъй като улеснява покупките, а и насърчава инвеститорите да се насочат към по-доходния пазар на имоти, а не към държавните облигации.

„Макроикономическите двигатели на ръстовете остават в сила“, коментира Йохен Моберт, анализатор в Deutsche Bank. "Жилищният пазар в Германия е един от малкото подценени що се отнася до достъпността“, допълва експертът.

Моберт обаче предупреждава, че затягането на регулациите може и да покоси търсенето от инвеститорите. Миналата година беше прието законодателство, което позволява на местните правителства в провинциите да контролират наемите и да ограничат увеличението им до 15 на сто за три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още