IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска следа в гръцкия Монако

Приватизацията на изоставеното международно летище край Атина Хеленикон изглежда вече е на финалната права

09:58 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изоставеното летище в близост до Атина е един от най-апетитните активи, предвидени за приватизация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изоставеното летище в близост до Атина е един от най-апетитните активи, предвидени за приватизация. Снимка: Ройтерс

Компания, контролирана от гръцката фамилия Лацис и китайската Fosun Group, най-вероятно ще придобие изоставеното летище Хеленикон край Атина, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознат източник от приватизационната агенция на Гърция, пожелал анонимност.

Lamda Development – единственият кандидат-купувач на Хеленикон, е подобрила с 25 на сто офертата си за терена, която подаде в края на февруари. Според източника на информационната агенция групата предлага 915 млн. евро за имота.

От приватизационната агенция на Гърция са потвърдили, че действително Lambda е подобрила офертата си за Хеленикон, но отказват да коментират подробности. Предстои предложението да бъде разгледано от съветниците по приватизацията на имота - Citigroup и Piraeus Bank.

Изоставеното летище в близост до Атина е един от най-апетитните активи, предвидени за приватизация. Гърция планира да получи от приватизация общо 24 млрд. евро до 2020 г., като постъпленията ще отидат за намаляването на публичния дълг на страната, както е договорено и в двете спасителни програми.

Продажбата на държавни активи обаче изостава от графика. До момента Атина е осъществила малко сделки, а по-големите са само за лиценз за видео лотария за 560 млн. евро на компанията OPAP и контролен дял във фирмата за 652 млн. евро тази година.

Миналата година пропадна приватизацията на държавната газова компания DEPA, след като Газпром се оттегли от процедурата. Руският гигант обаче дава индикации, че е размислил.

Друга спънка пред приватизацията е решението на гръцката Сметна палата да блокира продажбата на 28 държавни актива, включително и имоти, на две базирани в Атина компании. Заради това решение гръцкото правителство не успя да постигне целта си за приходи от продажба на държавни активи за миналата година.

Върху терена на изоставеното летище край Атина се планира мащабно строителство. Предвижда се изграждането на мултифункционален туристически и бизнес комплекс, известен като „малкия Монако“.

В интервю за BusinessWeek Одисеус Атанасиу, главен изпълнителен директор на Lambda, посочва, че общата инвестиция на компанията в проекта ще надвиши 8 млрд. евро. За осъществяването на проекта ще бъдат създадени и около 50 хил. работни места.

Компанията планира да застрои с комерсиална цел 250 ха от терена, който е с обща площ малко над 600 ха. Останалите площи са предвидени за паркове, училища и друга социална и пътна инфраструктура.

Кметът на Атина се надява част от приходите от проекта да отидат за създаването на нови зелени зони в града, който се бори с тежкото замърсяване на въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още