IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина обмисля мерки за възстановяването на пазара на недвижими имоти

Кабинетът може да въведе облекчения за притежателите на ипотекирани имоти при погасяване на дълга

17:10 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина обмисля мерки за възстановяването на пазара на недвижими имоти

Притежателите на ипотекирани имоти в Гърция да имат право на облекчения при погасяването на дълга. Тази идея обмисля правителството като част от по-широки усилия за намаляване на лошите кредити в страната, предаде AP, цитирана от БТА. 

Министърът на развитието Никос Дендиас обяви днес, че правителството се надява да приключи идния месец плановете, които ще дадат на кредитополучателите възможност да замразяват ефективно плащанията по 30 процента от сумата на ипотечния кредит.

Кабинетът се надява, че това ще помогне за възстановяването на пазара на недвижими имоти от резкия спад в цените по време на шестгодишната рецесия. 

Дендиас уточни, че правителството води преговори с банките по схемата.

Министърът информира за тези планове, след като внесе в парламента законопроект за данъчни облекчения за малкия бизнес, който бе тежко засегнат от мерките, поискани от международните кредитори на Гърция.

По-рано през октомври стана ясно, че жители на страни извън Европейския съюз (ЕС), които инвестират в недвижими имоти в Гърция, скоро ще могат да получават гръцко гражданство, ако инвестират поне 250 хил. евро в придобиването на имоти. Предвижда се още ако инвеститор от трета страна купи имот и придобие разрешително за пребиваване, а след това реши да продаде имота на друг гражданин на трета страна преди изтичането на петте години, разрешителното да се прехвърля на новия собственик, което досега е било невъзможно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още