IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният данък в Гърция - още един коз в полза на СИРИЗА

Предишното правителство направи кризисния данък постоянен, което разгневи гласоподавателите

09:24 | 21.01.15 г. 1
Имотният данък в Гърция - още един коз в полза на СИРИЗА

Предишната управляваща коалиция в Гърция реши да направи въведения преди това временен нов имотен данък постоянен. Това се оказа още един коз в полза на крайнолявата СИРИЗА. Намерението на политическата сила да отмени налога й спечели сериозен дял от гласовете дори на консервативните избиратели, чиито доходи сериозно пострадаха заради кризата и увеличението на данъците, пише FT.

Имотният данък беше въведен през 2011 г. под натиска на международните кредитори на Гърция – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, като спешна спасителна мярка за увеличаване на приходите в хазната.

През миналата година кабинетът на Андонис Самарас реши да направи данъка постоянен заради очакваното увеличение на приходите с около 3,4 млрд. евро годишно.

Политиците обаче не съобразиха, че решението им ще разгневи гласоподавателите, които традиционно инвестират в имоти. Според последните данни около 80 на сто от гърците притежават поне един имот, дори и в момента да живеят под наем.

“Ако “Нова демокрация” изгуби тези избори, ще е заради този данък”, признава и бившият здравен министър в кабинета на Самарас Андонис Георгиадис. “Хората не виждат смисъл да плащат годишен данък заради това, че притежават имот, а нашите основни поддръжници са сред най-тежко ударените”, допълва той.

Данъкът освен това се базира на “обективната оценка” на имотите, която обаче е отпреди кризата, т. е. недвижимостите са значително надценени и налогът не отразява настоящата пазарна реалност. Цените на апартаментите в средностатистическите жилищни райони на Атина например са паднали с 40 на сто от 2009 г., а на ваканционните имоти и парцелите на островите – с около 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Хубава новина - по един или друг начин вероятно допълнителния данък става история :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още