IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията тласка инвеститорите в имоти към второстепенни дестинации

Берлин е водещата алтернативна дестинация за инвестиции в имоти в Европа

09:26 | 10.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Конкуренцията тласка инвеститорите в имоти към второстепенни дестинации

Засилената конкуренция за първокласните активи във водещите градове в Европа насочва инвеститорите към второстепенните градове и възстановяващите се пазари, пише в доклад на Urban Land Institute и PwC за тенденциите на пазара на имоти на Стария континент, цитиран от АП.

Въпреки икономическата несигурност в Европа, имотите остават привлекателни за инвеститорите. Почти три четвърти от инвеститорите, анкетирани за целите на доклада, прогнозират, че повече капитали и дълг ще се насочат към сектора на имотите през тази година.

Като най-голям проблем респондентите посочват недостига на активи, предизвикателствата, свързани с регулациите, и разходите за финансиране. По-голямата част от участниците в проучването – 82%, смятат, че наличието на подходящи активи ще има умерено или значително въздействие върху техния бизнес през годината.

В резултат инвеститорите в имоти, “въоръжени” с капитал от държавните инвестиционни фондове и пенсионните фондове от Азия и Северна Америка, избират по-малко конкурентни пазари – второстепенни градове, второстепенни активи и възможности за ново строителство.

Берлин например измества Мюнхен като водещия европейски град за инвестиции в имоти, тъй като е значително по-евтин в сравнение с останалите големи германски градове, посочва се в доклада.

Тенденцията е най-видима сред американските инвеститори, които са активни на европейския пазар за имоти. Те насочват предпочитанията си към пазари в Ирландия и Испания – две от страните, които най-тежко пострадаха от кризата.

Освен Берлин, сред най-популярните алтернативни дестинации за инвеститорите в имоти са Дъблин, Мадрид, Хамбург и Атина. Топ 10 се допълва от Бирмингам, Копенхаген, Амстердам, Лисабон и Лондон, който си остава предпочитан пазар за трофейни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още