IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в сектора на имотите в Китай продължават да се забавят

Очаква се раздвижване на пазара на имоти през следващите месеци заради мерките, предприети от централното правителство

10:31 | 13.05.15 г.
Инвестициите в сектора на имотите в Китай продължават да се забавят

Инвестициите в сектора на имотите в Китай са продължили да се забавят през периода януари-април, съобщава Ройтерс.

Очаква се обаче нивото на инвестициите в сектора постепенно да се стабилизира, след като водещите строителни компании декларираха, че ще се активизират в отговор на серията намаления на лихвите, приложени от Централната банка в Пекин.

Ръстът на вложенията в имоти се е забавил до 6% за периода януари-април на годишна база, сочат данните на китайския статистически институт. За периода януари-март беше отчетено увеличение от 8,5%, припомня агенцията.

Общата площ на продадените от януари до април имоти се е понижила с 4,8% на годишна база. За първото тримесечие обаче беше отчетен спад с 9,2%, а забавянето се обяснява с промяната на данъчните правила и някои облекчения за купувачите на имоти.

Очакванията са общата площ на продадените жилища да продължи да се увеличава и през следващите тримесечия заради мерките.

Според Джефри Гао, анализатор в Nomura, продажбите на имоти в Китай ще се увеличат с 5 на сто за цялата година, а цените във водещите градове – с 10 на сто.

Същевременно статистиката отчете и леко забавяне на ръста на промишленото производство в Китай през април. Инвестициите в реални активи са записали ръст от 12 на сто – най-бавният от 2000 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още