IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове в Швейцария навлизат на ипотечния пазар

Пенсионните схеми търсят начин да си осигурят доходност в условията на негативни лихви и отрицателна доходност по правителствените облигации

10:12 | 30.11.15 г.
Пенсионните фондове в Швейцария навлизат на ипотечния пазар

Швейцарските пенсионни фондове правят опит за навлизане на ипотечния пазар, за да противодействат на укрепването на франка и отрицателната доходност на правителствените облигации, пише FT.

Половината от 35-те пенсионни схеми в страната, разгледани в проучване на Университета за приложни науки в Цюрих, обмислят да започнат да отпускат на своите членове ипотеки, посочва Регина Анхорн, изследовател в университета.

Общо 11 от фондовете, които контролират активи за над 220 млрд. швейцарски франка (214 млрд. долара), вече предлагат ипотеки на членовете си.

Някои от тях са започнали да финансират и нечленуващи лица в опит да постигнат по-висока доходност. Така ипотеките вече достигат 2-7% от активите на швейцарските пенсионни фондове.

Според анализите ипотеките може да увеличат доходността на пенсионните фондове в Швейцария с от 0,2 до 0,4 на сто. Проектът обаче е труден за изпълнение, признават експертите.

Навлизането на ипотечния пазар е отчасти в отговор на неочакваното решение на Швейцарската централна банка да премахне обвързаността на франка с еврото. Премахването на “тавана” на валутния курс засили франка и причини значителни проблеми за нехеджираните чуждестранни инвестиции на местните пенсионни схеми.

Същевременно лихвите по депозитите в Швейцария са вече отрицателни, което оскъпява управлението на кешовите наличности на фондовете.

Доходността по десетгодишните швейцарски облигации също е на негативна територия и допринася за трудностите на пенсионните фондове да управляват активите си.

Експерти предупреждават, че има риск неопитните в ипотечната сфера пенсионни фондове да се затруднят с оценката на имотите. Те припомнят за проблемите и на банките в сферата, както и че проблемите са още по-дълбоки в “горещите” точки на пазара – Цюрих и Женева.

Пенсионните фондове обаче отхвърлят твърденията за “прегряване” на жилищния пазар в Швейцария, а за да намалят риска, някои от тях изискват 30 на сто депозит за отпускане на ипотечен кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още