IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар се фокусира върху развитието на туризма

Емирството разширява инфраструктурата, иска да привлича по 4 млн. посетители годишно до 2020 г.

11:48 | 04.04.16 г.
<p>
	Катар остава една от най-оживените строителни площадки в света. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Катар остава една от най-оживените строителни площадки в света. Снимка: архив, Ройтерс

Катар цели да постигне 4 млн. посетители годишно до 2020 г. на фона на нарастващите инвестиции на емирството в подкрепа на разрастващата се туристическа индустрия, пише онлайн порталът themovechannel.com.

През първите девет месеца на миналата година емирството в Персийския залив е посетено от 2,2 млн. души, което представлява ръст от 7,7% в сравнение със същия период на 2014 г., сочат данните на консултантската компания HVS.

Статистиката показва още, че туризмът е допринесъл с 4,2 млрд. долара (2%) към брутния вътрешен продукт (БВП) на Катар за 2014 г. За миналата година се очаква приносът да достигне 4,6 млрд. долара.

Към 2025 г. очакванията са годишният ръст на туристическата индустрия на емирството да достигне 4,7% (7,2 млрд. долара). Страната иска да се позиционира като водещ туристически хъб от световна класа с дълбоки културни корени и да създаде качествен туристически продукт във всички сегменти от пазара – културен туризъм, семеен туризъм, бизнес туризъм и т.н.

Засега мнозинството посетители в Катар са граждани на останалите държави от Персийския залив – 45%, следвани от посетителите от Азия – 25,3%, и Европа – почти 14%.

Данните за развитието на туризма в Катар се публикуват в разгара на подготовката на емирството за домакинство на Световното първенство по футбол през 2022 г. Емирството е все по-редовен участник и във водещите туристически изложения по света, където демонстрира разширяващата се инфраструктура.

Само през 2015 г. в Катар са излезли на пазара още 1 400 хотелски стаи. Целта на властите е до 2022 г. броят на стаите да достигне 50 хил. В момента в процес на строителство са около 10 хил. хотелски стаи, които ще излязат на пазара през 2018-2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още