IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-горещите имотни пазари в Северна Америка приключи със саморегулацията

Във Ванкувър се въвеждат строги санкции за агенции и брокери, прилагащи неетични практики, както и данък върху необитаемите жилища

10:58 | 05.07.16 г.
Един от най-горещите имотни пазари в Северна Америка приключи със саморегулацията

Канадската провинция Британска Колумбия – един от най-горещите пазари на имоти в момента, ще приключи със саморегулирането на пазара, пише Bloomberg.

Местното правителство ще се опита да обуздае неетичните практики, които подклаждат ръста на цените на жилищата във Ванкувър – най-горещият пазар на имоти в страната и един от най-активните в Северна Америка в момента.

“Секторът на имотите имаше 10 години да проработи както трябва в условията на саморегулация и не го направи”, коментира губернаторът Кристи Кларк на пресконференция, на която обяви край на правото на самостоятелно регулиране на бранша.

Ходът на провинциалната администрация следва препоръките на независима комисия, която след анализ обяви, че е необходим по-строг надзор и по-голяма прозрачност в индустрията.

Общественият натиск за повече контрол на сектора на имотите също е огромен, след като цената на средностатистическото жилище във Ванкувър нарасна с 37% за една година до 1,5 млн. канадски долара (1,2 млн. щатски долара).

Правителството на Британска Колумбия ще повиши глобите за агенциите за имоти, които прилагат различни неетични практики, до 500 хил. канадски долара. Брокерите пък няма да имат право да работят с клиенти.

Кларк съобщи също, че провинциалната администрация вече работи с местната власт във Ванкувър за облагане с данък на необитаемите жилища. Финансовият министър на Британска Колумбия Майкъл де Йонг се е срещнал с кмета на града Грегор Робъртсън във връзка с налога.

Правителството на провинцията възнамерява да назначи и специален служител, който да отговаря за пазара на имоти и който да следи за регулацията и да налага санкциите.

Британска Колумбия вече предприе стъпки за справяне с финансовата достъпност на жилищата, припомня информационната агенция. Прилага се специален данък при сделките с луксозни имоти в размер на 3% от стойността на жилищата над 2 млн. канадски долара.

Властите обещават и още мерки с цел “охлаждане” на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още