IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният сектор в Канада привлича все по-голямо внимание заради прането на пари

Брокери масово не спазват законовите изисквания да докладват съмнителни сделки

12:52 | 10.06.16 г.
Имотният сектор в Канада привлича все по-голямо внимание заради прането на пари

Засилват се призивите за повече усилия за овладяване на прането на пари през сектора на имотите в Канада, след като медиите в страната публикуваха серия от разкрития как фирми не са се съобразили с разпоредбите за съмнителните сделки, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.

The Canadian Press съобщи наскоро, че най-малко 85 фирми не са приложили изцяло план за съответствие въпреки съмненията за изпиране на пари в много случаи.

Компаниите за имоти са длъжни да представят доклад за оценка на съответствието на финансовите трансакции и няколко други доклада, свързани с прането на пари, на канадския Център за анализ на финансовите трансакции. Той анализира сделките и съответствието им със законодателството за изпиране на пари и Закона за финансирането на тероризма.

Докладът на медиите се основава на данни, получени от Fintrac – компания, която открива, предотвратява и възпира изпирането на пари и финансирането на терористични дейности.

Данните са на база на 337 доклада за оценка на съответствието, които са представени на федералната агенция. Те касаят около 1 000 компании в сектора на недвижимите имоти. Fintrac наблюдава още около 20 хил. фирми.

Данните, получени от Fintrac чрез искане за достъп до информация, показват, че от 85-те изследвани компании само 38 частично са изпълнили нормативните изисквания, а 47 изобщо не са.

Според експерти много брокери не гледат сериозно на правилата за докладване на съмнения за пране на пари, заради което и те масово не се спазват. Анализаторите от Fintrac прогнозират и излизането на още доклади с мрачни данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още