IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролът на капиталите в Китай ще ограничи институционалните инвеститори в имоти

За физическите лица обаче се очаква дори да засилят вложенията си в имоти заради несигурността

08:32 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Китай е един от най-големите играчи на глобалния пазар на имоти. Китайските инвеститори са най-голямата група чуждестранни купувачи на американския пазар на имоти, изключително активни са в Австралия, засилват осезаемо присъствието си във Великобритания и други европейски пазари и като цяло по света.

Пекин обаче въведе нов кръг от мерки за ограничаване „изтичането“ на капитали в опит да ограничи поевтиняването на националната валута. Въпреки това юанът поевтиня спрямо долара през миналата година и дори определянето му като световна резервна валута от Международния валутен фонд (МВФ) не помогна, пише в свой анализ онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Всичко това значително ще затрудни и частните лица, и корпорациите да инвестират в чужбина, посочва изданието. Според публикация на Financial Times банките са инструктирани от държавната администрация да искат разрешение, преди да отпускат чуждестранна валута на клиенти дори за изплащане на дивиденти и погасяване на акционерни заеми.

Прагът за чуждестранни сделки пък се съобщава, че е намален десетократно – от 50 млн. долара до 5 млн. долара, макар и това да не е потвърдено официално.

Въпросът е доколко ситуацията ще окаже въздействие върху инвестициите на Китай на глобалния пазар на имоти. Макар и това да предизвиква известна предпазливост, перспективите като цяло се очаква да са положителни, пише изданието.

Според CNBC едва ли придобиванията на китайски инвеститори ще намалеят като обеми, особено що се отнася до стратегическите сделки, макар че институционалните инвеститори със сигурност ще бъдат засегнати в някакъв мащаб. Тъй като големите институционални инвеститори се насочват основно към трофейни активи на пазари като Ню Йорк, Лондон и Сидни, вероятно периодът за приключване на сделките ще се увеличи, прогнозира изданието.

За физическите лица от Китай обаче се очаква дори да засилят инвестициите си в имоти в чужбина на фона на продължаващото разширяване на средната класа и търсенето на по-атрактивна възвръщаемост и доходност.

Китайските купувачи проявяват и най-голям интерес към различните програми на държавите от Европейския съюз, които дават разрешително за пребиваване срещу определени инвестиции, както и към държавите, в които възнамеряват да изпратят децата си да учат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още