IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на нови жилища в Лондон се забавя

Продажбите на жилища в строеж са спаднали до най-ниско ниво от 2012 г. насам през 2016 г., увеличава се и срокът за усвояване на наличните запаси

10:28 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Продажбите на жилища в строеж в Лондон през миналата година са спаднали до най-ниско ниво от 2012 г. насам, а строителните компании са останали с рекорден брой непродадени имоти, пише Bloomberg, като се позовава на данни на консултантската компания Molior London.

Покупките на жилища в строеж са паднали с 22% до малко под 20 700 през 2016 г. в сравнение с 2015 г., показват данните на компанията. Броят на непродадените жилища в строеж се увеличава с 14% до малко над 25 100 жилища – най-високият брой от 2009 г. насам, когато компанията започва да събира такива данни.

През миналата година са били завършени рекорден брой нови жилища – почти 25 хил. На базата на текущите продажби ще отнеме около година и три месеца за продажбата им, показват още данните на компанията. Към края на 2015 г. срокът за продажбата на наличните тогава запаси от жилища е бил само 8 месеца - още една индикация за забавяне на пазара на имоти в града.

Пазарът на имоти в Лондон се сблъсква със сериозни насрещни ветрове заради рекордно високите цени, ръста на данъците и несигурността около условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), отбелязва информационната агенция.

Цените на жилищата в британската столица намаляват осем последователни месеца до ноември 2016 г., отчитат експертите. Най-силен е спадът на цените в централен Лондон.

Спадът на обменния курс на британската лира продължава да привлича международни купувачи, но те се концентрират основно върху бизнес имоти на първокласни локации. Същевременно въпросът с достъпността на жилищата в града се изостря все повече.  

Въпреки забавянето обаче Лондон остава дестинация номер 1 за най-богатите купувачи на имоти в света - физически лица с нетно богатство в размер на минимум 30 млн. долара. След британската столица се нареждат Ню Йорк, Токио, Сидни и Париж. 

Една десета от най-богатите в света притежават по пет или повече имота, което "циментира" позициите на имотите като стабилна и предпочитана инвестиция, посочва се в ежегодния годишен доклад за сектора на луксозните имоти на Wealth-X, изготвен в сътрудничество с Warburg Realty и Barnes International Realty.

Сред най-перспективните дестинации за покупка на луксозни имоти от богати физически лица се очертават Куба, Лисабон, Берлин и Тел Авив.

Експертите посочват, че като цяло глобалният пазар на луксозни имоти се представя добре въпреки предизвикателната среда. В доклада се подчертава, че в сектора на имотите в бъдеще диверсификацията ще е най-важна, за да се избегнат някои заплахи на местно ниво на различните пазари, например икономически и политически фактори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още