IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в градските райони в САЩ достигат нови рекорди

Интересът на купувачите през миналата година се е поддържал от ниските лихви по ипотеките и силния пазар на труда

12:27 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Недостатъчното предлагане и резкият ръст на търсенето са подкрепили ръста на цените на жилищата в САЩ до рекордно високи нива, показват данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, цитирани от онлайн изданието globalpropertyguide.com.

От 150-те пазара, които организацията наблюдава, в 52% са отчетени цени на жилищата над предишните пикови равнища, регистрирани през 2006 г.

Най-горещият пазар на имоти през 2016 г. е Далас – Форт Уърт, следван от Хюстън и Атланта.

Интересът на купувачите през миналата година се е поддържал от ниските лихви по ипотеките и силния пазар на труда. Главният икономист на организацията Лорънс Юн припомня, че през 2016 г. лихвите по ипотечните кредити в САЩ са се задържали под 4%, а пазарът на труда е близо до т.нар. „пълна заетост“.

В 31 градски района в САЩ през миналата година се отчита двуцифрен ръст в процентно изражение на цените на жилищата. Средната цена за страната като цяло достига 235 хил. долара, което е с 5,7% повече в сравнение с 2015 г.

Малко над 1,6 млн. съществуващи жилища са били обявени за продажба към края на 2016 г., което е с 6,3% под нивото, отчетено през декември 2015 г. Това е и най-ниският запас от имоти на пазара от 1999 г., откогато асоциацията осъществява наблюдението си.

Единственото изключение е североизточният регион на страната, където цените се запазват стабилни благодарение на адекватното предлагане на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още