IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар на Кипър попада под радара на световни инвеститори

Островът привлича чуждестранния капитал за проекти с висока добавена стойност, предлагайки предимствата на растящата си икономика и данъчни облекчения

08:09 | 21.09.17 г.
<p>
	Проектът ONE - най-високата жилищна сграда на крайбрежието на Кипър и на цялото средиземноморско крайбрежие. <em>Снимка:&nbsp;Pafilia</em></p>

Проектът ONE - най-високата жилищна сграда на крайбрежието на Кипър и на цялото средиземноморско крайбрежие. Снимка: Pafilia

Заедно с растежа на икономиката се увеличават и приходите от чуждестранни инвестиции. Само за последната една година те са с 9.1% повече, което е второто по големина нарастване в ЕС. На съживен инвестиционен интерес се радват сектори като банковото дело, туризмът и хотелиерството, недвижимите имоти и търговия на дребно.

Привличането на преки чуждестранни инвестиции е приоритет за правителството, което смята този процес за една от движещите сили за икономическо развитие и подобряване на международната конкурентоспособност на Кипър. Целта е той да стане едно от най-добрите места в света, където може да се започне и да се прави бизнес, увери министър Георгиадис. В тези нови икономически условия страната прави стъпки и за превръщането си в център за управление на инвестиционни фондове, обяви той пред събралата се в Лимасол международна общност.

Кипър печели чуждестранни инвестиции с атрактивни предимства, които бяха силно рекламирани пред участниците в бизнес форума. В кипърската “формула за успеха” влизат стабилен и конкурентен данъчен режим, с фискални стимули за нов бизнес и инвестиции.

Дори и по време на изключително тежката финансова и икономическа криза, която страната изпълняваше рестриктивната програма на тройката международни кредитори, не бяха вдигнати или въведени нови данъци. Запазен бе сегашният корпоративен данък от 12.5%, като в сила влязоха нови данъчни стимули - приспадане на данък за нов капитал, инвестиран в кипърско предприятие, данъчна пауза за иновационни дружества с цел разширяване на производствената им база, премахване на данък сгради и намаляване с 50% на таксите при прехвърляне, за да се насърчи пазарът на недвижими имоти.

Новите икономически условия предизвикаха и промени в националната стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции, така, че да се подпомогнат и действащите вече в страната инвеститори, коментира Наташа Пилидис, генерален директор на Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите /CIPA/. Най-често техните оплаквания са от административни затруднения, затова правителството предприе мерки за подобряване на бизнес средата чрез намаляване на бюрокрацията, опростяване на лицензионните процедури и стимулиране на предприемачите, подчерта тя пред 150-те потенциални инвеститори.

Банките и необслужваните заеми

също са сред активните играчи на пазара на недвижими имоти в Кипър. В резултат на финансовата криза и невъзможността да покриват кредитите си, много техни получатели се разделят със собствеността си. Към момента от неизправни длъжници в ръцете на банките на острова са преминали имоти, най-вече земя и парцели, на обща стойност от 1.65 млрд. евро, сочат последните обявени данни от Централната банка на Кипър.

Най-големият дял се държи от водещата финансова институция – “Банката на Кипър”. Към 30 юни 2017 г. тя управлява имоти за 1.5 млрд. евро, докато в края на 2016 г. техният размер е бил 1.4 млрд. евро, отчете специално създадената дирекция за управление на имоти в банката.

В момента на обявени търгове от три от банките – “Банката на Кипър”, “Хеленик банк” и Кооперативна банка, се търсят купувачи на скъпи недвижими търговски имоти - магазини, офиси, шоуруми и складове, на обща остойност около 200 млн. евро. Трите финансови институции са ги придобили при преструктуриране на необслужваните кредити.

В същото време в цялата страна се увеличават продажбите на недвижими имоти на не-кипърци. Сключените сделки с тя за първите осем месеца на тази година бележат ръст от 44% спрямо същия период на миналата година. Така чужденците вече съставляват около 1/3 от всички купувачи на недвижими имоти в Кипър. Най-силен е техният интерес към района на Пафос на западното крайбрежие, където увеличението на броя им за една година стигна 57%, с почти 50% повече са не-кипърските купувачи на имоти в Лимасол на южния бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още