IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на стомана в Китай продължава да се увеличава

Очаква се търсенето на желязна руда в Китай – най-големия купувач в света, да нарасне до над 1,12 млрд. т през тази година

13:08 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Производството на стомана в Китай се очаква да нарасне с 3% през тази година до 832 млн. тона, показват данни на Института за планиране и изследване на металургичната индустрия в Китай, цитирани от Ройтерс.

През следващата година се очаква ръстът да се забави до 0,7%, като обемите се предвижда да достигнат 838 млн. т.

Растежът се отчита заради разкритите производства на нискокачествени стоманени продукти, които доскоро бяха незаконни, посочват от Института. Доскоро те не бяха включени в официалната статистика, допълва информационната агенция.

Допълнителен тласък на растежа дават и увеличаващите се операции на големите заводи, които компенсират ефекта от спирането на остарелите инсталации, допълва организацията.

Силното повишение на индустриалната активност в Китай през тази година, водено от производителите на стомана и други метали, спомогна да се постигне прогнозен икономически растеж от близо 7%.

Най-големият производител на стомана в света е произвел 808 млн. т сурова стомана през 2016 г. и елиминира около 120 млн. т нискотехнологичен капацитет за производство на стомана през първата половина на тази година.

Очаква се търсенето на желязна руда в Китай – най-големия купувач в света, да нарасне с 1,3% до 1,122 млрд. т през тази година спрямо 2016 г. и да се понижи с 0,2% до 1,12 млрд. т през 2018 г.

Организацията очаква, че Китай ще изнесе нетно 63 млн. т стоманени продукти през 2017 г. и 2018 г., което е съответно с 3% и 0,7% повече на годишна база.

Според прогнозата търсенето на стомана в страната ще се увеличи до 726 млн. т през 2018 г. от 722 млн. т през 2017 г., което се дължи на стабилния икономически растеж.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още