IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти достигат 507 млрд. долара за годината

Това е най-високото равнище от 2007 г. насам, сочат данни на консултантска компания

10:38 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на офиси остава високо

Инвестициите в офиси на тримесечие са достигнали средно 85,5 млрд. долара през 2018 г., което е със 17% повече спрямо първите три тримесечия на петте години между 2013 и 2017 г. Търсенето е стимулирано от ниската безработица в някои развити икономики. САЩ и Великобритания са сред страните, които се възползват най-много от инвестициите в офиси от началото на годината с ръст от съответно 13% и 6% на годишна база. В същото време данъчната реформа във Франция е повишила пазарната активност през 2018 г., което е довело до ръст от 36% на инвестициите в офиси в сравнение с първото тримесечие на 2017 г.

Лондон остава най-ликвидният имотен пазар в света и през третото тримесечие с инвестиции на стойност 24,7 млрд. долара. На второ място е Ню Йорк с 23,6 млрд. долара. Третото място е за Сеул със 17,2 млрд. долара, а десетката се допълва от Париж, Хонконг, Токио, Лос Анджелис, Шанхай, Чикаго и Вашингтон.

Въпреки притесненията заради търговското напрежение, Brexit и повишаването на лихвите в САЩ глобалните имотни пазари продължават да се представят добре, отбелязва JLL. Макар че доходността остава на рекордно ниско равнище на много глобални пазари, основите са силни и предвид очакваното ускоряване на ръста на наемите през 2019 г. компанията прогнозира, че секторът ще остане привлекателен от гледна точка на възвръщаемост на капитала.

JLL очаква глобалните инвестиции в бизнес имоти за цялата 2018 г. леко да надвишат равнището от 2017 г. и да достигнат 730 млрд. долара. Компанията предвижда, че през 2019 г. инвестициите в бизнес имоти ще намалеят до около 700 млрд. долара заради продължаващата избирателност и дисциплина на инвеститорите и недостатъчните наличности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още