IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Trump Tower е една от най-нежеланите луксозни сгради в Ню Йорк

Повечето собственици, които са продали жилищата си от 2016 г. насам, са били на загуба

12:45 | 15.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Името се превърна в проблем

Майкъл Склар продал жилището на 57-я етаж на родителите си за 1,83 млн. долара през октомври, след като вложил 400 хил. долара в ремонта му. Семейството му купило апартамента за 1,4 млн. долара през 2004 г., което се равнява на 1,84 млн. долара след вземане предвид на инфлацията.

„Никой не иска жилище в тази сграда“, казва Склар.

След избирането на Тръмп животът в кулата му се превърна в мъчение, казва Склар. Майка му, която се бори с рака, вземала такси до сградата от летището и то я оставяло точно пред входната врата. След изборите охраната карала таксиметровия й шофьор да я оставя на няколко стотин метра от входната врата, което изисквало дълго и болезнено ходене до дома.

„Името на сградата се превърна в проблем“, казва Склар.

След избирането на Тръмп през 2016 г. продадените апартаменти в кулата са най-малко 13, сочат данни от имотни регистри. При осем от девет сделки, за които регистрите на Ню Йорк показват първоначалната цена, платена от продавача за имота, е регистрирана загуба след приспособяването към инфлацията.

За сметка на това само 57 от общо 24 871 жилища в Манхатън са били продадени на загуба през последните две години, сочат данни на PropertyShark, въпреки че те не вземат предвид инфлацията.

„Пазарът на луксозни имоти се забавя“, казва Матю Д. Хюс, брокер от компанията Brown Harris Stevens, базиран в Манхатън. „Но рядко се случва човек, който притежава апартамент тук от десет години, да излезе на загуба“, допълва той.

Брокер на недвижими имоти от Ню Йорк, който не разкрива името си, казва, че клиентите му многократно са му казвали да не им показва жилища в сгради на Тръмп. Тези дни зяпачите понякога са повече от клиентите на магазините в сградата.

18-метров водопад

„Това е капан за туристи“, казва Барбара Рес, бивш ръководител на Trump Organization, която наблюдавала строителството на сградата.

Тя пази мили спомени за небостъргача и казва, че когато той бил построен, Тръмп привлякъл звезди, които да купят апартаментите в нея, и известни брандове, които да запълнят търговските й площи.

Американският президент построи едноименната си кула, която се намира близо до Сентръл парк, през 1983 г. Тогава тя разполагаше с 18-метров водопад и розов италиански мрамор.

Според повечето показатели Trump Tower трябваше да се справя добре тези дни. Сградата се намира в част на Манхатън, известна като Plaza District, по името на Plaza Hotel край Сентръл парк, която много имотни експерти смятат за основна офис зона в страната. Офиси с изглед към Сентръл парк лесно получават над 1076 долара  на кв. м, казва Крейг Лейбовиц, директор на отдел „Изследвания за Ню Йорк“ в консултантската компания JLL.

Офис частта на Trump Tower е обявила пет свободни офиса на пет етажа. През януари цените за свободните площи варираха между 775 и 914 долара на кв. м годишно.

Брокер на бизнес имоти казва, че според допитвания на компанията му евентуални наематели не биха обмислили да се настанят в сграда на Тръмп, докато той не напусне президентския пост.

Един от другите проблеми на сградата е, че Тръмп не е вложил много пари в ремонтирането й през последните години.

„Не мисля, че бих поискала офис в Trump Tower. Защо да ходя там? Истинско чудо е, че той няма 50% свободни площи“, казва Барбара Рес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
С едно изречение, всеки КУПИЛ имот в Тръмп тауър от 2016 ПЕЧЕЛИ близо 20 процента! Ами това е добра сделка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още