IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тласъкът от ниските лихви за имотните пазари в света започва да се изчерпва

Анализатори очакват ръстът на цените на жилищата в света да се забави догодина и пазарите да са по-зависими от доходите на населението

22:33 | 27.11.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ерата на ниските лихви все още не е приключила, но мощният тласък, който политиката на количествените облекчения дава на имотите по света, изглежда е към края си, показва допитване на Ройтерс сред повече от сто експерти по жилищния пазар.

Повече от десет години лесните пари тласкаха цените на повечето активи до рекорден връх, включително цените на жилищата, които скачат всяка година и правят много пазари недостъпни за купувачите на първо жилище.

Промяната в чувствителността към лихвените проценти не е универсална. Но тя е особено забележима в САЩ, където Федералният резерв понижи три пъти лихвените проценти тази година, без това да подобри перспективите пред жилищния пазар.

Комбинираните данни от последните допитвания на Ройтерс този месец дават насоки за ефективността на бъдещата парична политика в един от най-чувствителните към лихвите сектори в повечето развити и развиващи се страни.

Това важи още повече в момент, когато много централни банки постигат оскъден напредък за връщането на лихвите на нормалните им равнища отпреди световната финансова криза преди повече от десет години.

„Възможностите на паричната политика да стимулира търсенето на жилища са значително по-неефективни в сравнение с по-ранния етап от цикъла“, казва Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West.

На нито един от седемте внимателно наблюдавани жилищни пазара, включени в допитването на Ройтерс, САЩ, Великобритания, Китай, Индия, Канада, Австралия и Дубай, цените не са определени от анализаторите като справедливи. Това важи особено за големите градове. 

Очаква се на пазарите, където цените на жилищата растат, повишаването им да се забави догодина и да е по-зависимо от доходите на населението, отколкото от ниските лихви по кредитите.

„Мисля, че на повечето пазари проблемът е, че през последните десет години имахме голяма корекция на цените нагоре заради ниските лихви, но този процес сякаш достига естествените си граници... Това, което трябва да се случи, е цените да бъдат тласкани от повишаването на заплатите“, казва Лиъм Бейли, ръководител на глобалните изследвания в консултантската компания Knight Frank.

Анализаторите очакват цените на жилищата в САЩ и Великобритания да растат през идните две години, но с по-бавен темп от прогнозите преди три месеца. В Дубай цените на жилищата ще продължат да намаляват до 2021 г., сочат прогнозите.

Търговски спор

Въпреки че всеки имотен пазар естествено е изправен пред собствени вътрешни предизвикателства, общо безпокойство поражда възобновеното забавяне на световната икономика и търговското напрежение, произтичащо от търговската война между САЩ и Китай. Част от допълнителното напрежение на имотните пазари след кризата идва от лесните трансгранични инвестиции.

„През последните няколко месеца много повече компании започнаха да говорят, че несигурността оказва негативно влияние, дори те да не работят директно с Китай“, казва Скот Браун, главен икономист в компанията Raymond James.

Нарастването на цените на жилищата в САЩ се забавя през последната година и половина, като съвпада приблизително с първите залпове от продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай.

Цените на жилищата и оборотът във Великобритания пострадаха, особено в Лондон, след шокиращото гласуване през 2016 г. за излизане от ЕС, а очакванията са, ако има повишение на цените догодина, то да е по-бавно от темпа на инфлацията.

В Китай и Индия, които заедно съставляват около 40% от населението на света и са сред страните с най-бърз растеж, цените на жилищата се очаква да нараснат с около 3% догодина, което е малко над прогнозираното повишение на цените на потребителските стоки в едната и под равнището на инфлацията в другата.

Но търговската война и продължаващата ликвидна криза в банковия сектор в Индия вероятно ще тласкат надолу двата имотни пазара. До неотдавна те процъфтяваха и имаха значителен принос за икономическия растеж чрез строителството и трансакциите, както и благодарение на богатството на домакинствата.

Средните прогнози за цените на жилищата през 2020 г. в Канада и Индия бяха ревизирани към леко повишение.
Австралия е забележително изключение, като очакванията са ръстът на цените на жилищата догодина да се удвои до 5% благодарение отчасти на понижаването на лихвените проценти от Австралийската централна банка. Но дори анализаторите там са скептични, че ръстът ще се задържи за дълго време.

Въпреки че настоящото забавяне на световната икономика засяга повече икономики, свръхпредлагането изглежда е проблем предимно за  нововъзникващите пазари.

В развитите икономики като САЩ и Великобритания е точно обратното, особено отвъд океана, където недостигът на нови жилища е проблем от години и въпреки силното търсене не се очаква скоро предлагането да се подобри значително.

„САЩ са доста напреднали в цикъла на имотния си пазар, нивата на строителството сега достигат връхна точка, но търсенето е доста силно“, коментира Джеръми Кели, директор на глобалните изследвания в консултантската компания JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 18
Бидонойл
преди 4 години
И аз това му предлагах на Каръков, или най-малкото да събере съдружници и да вдигнат една кооперация за собствени нужди. От благодарност за съвета ми пише минуси. Явно очаква да се развихри още по-жестока кредитно-имотна криза и банките да разпродават имоти на безценица. Ама има да ча-а-ака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
За да инвестираш в нещо, трябва да го познаваш в детайли, и да имаш капитал. Строежа на сгради изисква огромен капитал, и отделно трябва да си в час със това как се строи, орделно са връзки в общини и така нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Според мен има няколко фактора, основният - пари. Вторият - масата добри места за нови "кутии", са изкупени. Трето - пазарът далеч не е в такова цветущо състояние и броят на реалните сделки, не е толкова голям, колкото на някоИ им се иска, поне във Варна. Едни и същи сгради, висят от години с табелки - продаваме апартаменти. Да не говорим, че доста от тях са без парко места, а са в широк център и няма къде да си оставиш колата, продажбата на това нещо, ще "опъне фашкията", на някой брокер, защото и като квадратура са малки, а цената е висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 11
ddb
преди 4 години
накавръков е революционер теоретик и народен будител.не е роден за дела а за славни приказки под имотните статии, както правилно си забелязал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
Зелка, ако знаеш аз от кога го мисля това с 12-16 апартаментчета... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
добре човек , гледам често пишеш под материали за имоти ... като знаеш как кълват шараните и какви са печалбите (минимум 30% от обявените цени) , що не вдигнеш едно-две блокчета с по 12-16 апартаментчета и да ги разхвърляш и после само ще ни пращаш картички от слънчеви дестинации да ти се радваме тука във форума ... не се заяждам , при условие , че бизнес картинката ти е нарисувана пред очите и я знаеш в детайл ... кое те спира от реализация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 52 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
В момента пазара на недвижими имоти, цените и всичко което се говори, може да се опише с една кратка приказка от Уорън Бъфет, един от най-големите инвеститори на всички врмена."Научавате, кой е гол, когато всички излязат от водата"В момента всички са вътре в центрофугата, манипулирани от "мечтата за собствен дом" и лесните кредити, рекламирани и внушвани от банките, като подаръци, едва ли не. Хората не осъзнават, че не лихвата е изгодна, а факта, че им пробутват огромна маса дълг, под формата на изкуствено раздути цени на жилищата, и най важното, този дълг е за дълъг период от време, в който банката ще си прибере своето, а хората прилъгани от еуфорията забравят за болести, безработица, икономически шокове, проблеми в семейството, рискове от спад в доходите, и всички ситуации от нормалния живот на човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
То самите банки, тия дето набутват кредитите, официално признават за 30 %завишени цени. И това е официален анализ, за пред медиите, за 30 %, надценка на цените на жилищата. Реално вече, е поне 60 %, на този етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Toва ми напомня, като тия промоции, където нещо може да се купи на изплащане с 0% лихва, а то е просто по-скъпо с поне 10% от останалите магазини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Това да го прочетат всички дето се втурват като шарани да теглят кредити за да купуват жилища, на настоящите извратени и надути нереално цени на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още