IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плаващи жилища - решение за недостига на домове в големите градове в света

Структури на вода могат да подкрепят и временни събития като Световното първенство по футбол в Катар

18:11 | 23.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Дирк Ян Скаап, строителен предприемач в RED, казва, че компанията в момента изгражда плаваща бетонна основа. След като тя бъде пусната на вода, офисът ще бъде построен на платформата сякаш тя е парче земя. Очаква се проектът да бъде завършен през октомври.

Скаап казва, че RED има разрешение да задържи офиса на планираното място най-малко десет години. След това сградата може да отплава на различно място.

Технологиите не са проблем. Гигантски петролни платформи са доказателство, че плаващите сгради могат да бъдат високи стотици метри и да са достатъчно стабилни, за да издържат на бури и да предотвратят морска болест, казват привърженици на плаващите недвижими имоти.

Липсата на регулации може да е препятствие. Много градове нямат ясни правила за имоти на вода, което прави строителните компании уязвими към глоби и съдебни дела. Друг проблем са парите. Все още не е ясно доколко инвеститорите ще оценят тези имоти.

Макар че плаващите хотели и офиси все още са рядкост, плаващите домове са вече сравнително обичайни в Холандия, която има дълга история на отвоюване на земя от океана. В района на Сиатъл също има множество кораби-къщи. Никълъс Деруин опитва да пренесе модела в Маями. Миналата година компанията му Arkup показа плаваща къща с площ от 400 кв. м, която според него може да устои на урагани от четвърта категория.

Когато приближи буря, къщата може да се оттегли в плитки води, да спусне четири стоманени пръта на дъното и да се издигне над водите чрез хидравличен механизъм. Къщата е на пазара на цена от 4,5 млн. долара. Деруин се надява, че след като градовете създадат закони и данъчни правила за плаващите домове, това ще улесни купувачите с финансирането. Впоследствие той планира да премине към изграждането на плаващи курорти и общности.

Някои хора се надяват в крайна сметка тенденцията да доведе до създаването на плаващи градове. Seasteading Institute защитава правата на общностите в международни води и счита, че те са „стартъп общества“, които могат да създадат собствени правила. Компанията е основана от инвеститорите Питър Тийл и Патри Фридман, внук на носителя на Нобелова награда за икономика Милтън Фридман.

Компанията Blue Frontiers, която е създадена от членове на института, е започнала работа по плаващ остров във Френска Полинезия през 2016 г. Но през 2018 г. избори в островната страна предизвикаха критики срещу проекта, казва президентът на института Джо Куърк. Сега плаващият остров е „блокиран за неопределено време“ и институтът търси ново място за жилищата си на вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още