IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Кипър в кризисно „дежа вю”

Строителната индустрия и пазарът на недвижимости на острова – между ударите на коронавируса и европейските санкции

08:14 | 29.04.20 г.
<p>
	Руснаците са едни от най-големите купувачи на имоти в Кипър. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Руснаците са едни от най-големите купувачи на имоти в Кипър. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Две трудни години

Заради огромното си значение за икономиката на страната строителната индустрия ще бъде първата, която ще възобнови работата си след продължилия повече от месец lockdow. С отварянето на строителни обекти на открито, заедно с подпомагащите ги сектори, ще започне първият етап от премахването на ограничителните мерки и рестарта на икономиката, предвижда подготвяната от правителството „пътна карта”. Очаква се това да стане следващата седмица, от 4 май. Кабинетът ще вземе окончателното решение на заседанието си в сряда /29 април/.

Консенсусът за вдигане на карантината и съживяване на строителството бе постигнат по време на проведената серия от консултации през изминалата седмица /21-24 април/ на президента Никос Анастасиадис и министрите на финансите и на труда с основните бизнесорганизации и синдикати. Сред тях бяха Кипърската търговско-промишлена палата, Федерацията на работодателите и предприемачите, Кипърската асоциация на поземлените и строителни предприемачи /Cyprus Land and Building Developers Association/, Асоциацията за големи инвестиционни проекти /Association of Large Investment Projects/, Федерацията на асоциациите на строителните предприемачи в Кипър /Federation of Associations of Building Contractors Cyprus/, двата водещи национални синдиката ПЕО и СЕК, които имат много силни структури в строителството.

Въпреки, че началото на следкризисното възстановяване е на строителния „хоризонт”, то ще бъде трудно и продължително. 2020 г. и 2021 г. ще бъдат тежки за отрасъла години, единодушни са представителите на професионалните организации.

Основните участници в сектора на недвижимите имоти в Кипър се опасяват, че той ще продължи да понася значителни загуби от пандемията, защото във времена на несигурност инвеститорите са склонни да сведат до минимум транзакциите с имоти. Според тях ситуацията се утежнява и защото има голямо предлагане на обекти. Огромен обем нови сгради току-що са навлезли или се очаква да навлязат на местния пазар през следващите месеци, а банките се мъчат да продадат хиляди имоти, които са придобили обратно заради необслужвани заеми.

Освен това кипърският пазар на недвижими имоти се поддържа главно от чуждестранни инвеститори, които в следкризисния период няма да прояват интерес към търсене и закупуване на луксозни жилища на острова. Преобладаващата част от тях са от Русия и Китай, които са „извън строя” заради разразилата се пандемия в техните държави и в обозримо бъдеще няма да пристигнат в средиземноморската страна.

Правителството трябва да се включи в смекчаването на негативните последици като създаде „инвестиционна среда“, за да върне интереса към кипърския пазар на недвижими имоти, настояват от Кипърската асоциация на поземлените и строителни предприемачи. Те предлагат да се въведат редица финансови стимули, които да помогнат за възстановяването на сектора. Една от идеите им, представена на президента Анастасиадис, е в подкрепа на млади семейства за закупуване на първо жилище да се предоставят държавни гаранции на търговските банки в размер на 15% от стойността на имота. За укрепване на пазара асоциацията иска и прилагането на данъчни стимули до края на 2021 г.

Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още