IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Кипър в кризисно „дежа вю”

Строителната индустрия и пазарът на недвижимости на острова – между ударите на коронавируса и европейските санкции

08:14 | 29.04.20 г.
<p>
	Руснаците са едни от най-големите купувачи на имоти в Кипър. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Руснаците са едни от най-големите купувачи на имоти в Кипър. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Срив след рекорда

Строителството са „предаде” пред вируса на 24 март, когато с поредната ограничителна мярка на правителството всички строителни обекти спряха, за да намалят риска от разпространяване на заразата при струпването на големи групи работници.

Пазарът на недвижими имоти „заключи вратите” още по-рано. Продажбите му през март регистрираха драстичен спад от 33% в сравнение със същия месец през 2019 г., като сделките намаляват от 766 преди една година до 510 сега.

В строителната индустрия на острова са заети повече от 40 000 работници, в над 8500 фирми. С нея са свързани още около 15 подкрепящи я сектори с хиляди малки и средни фирми за ел. инсталации, водопровод, производство и търговия със строителни материали и други.

Новият кризисен удар дойде след като секторът на недвижимите имоти успя не само излезе от финансовия срив от 2013 г., но и регистрира четири години на бърз растеж и разцвет, като се превърна в най-динамично развиващия се отрасъл на кипърската икономика и помогна изключително много за нейното възстановяване. Нещо повече – 2020-а започна много оптимистично, след като бе отчетен ръст от 12% на пазара на недвижими имоти за 2019 г. и продажбите удариха 11-годишен връх.

Рязкото намаление на икономическата активност в сектора през март, първия коронавирусен месец в Кипър, засегна най-вече продажбите на чуждестранни купувачи, които са около 50% от общия брой клиенти на имотния пазар в страната. Сделките с тях спаднаха с 42.4% спрямо миналогодишния март, показват данните, публикувани от имотния регистър. Най-тежкия удар понесоха Пафос и Лимасол – два града на западното и южното крайбрежие на острова, които през последните години процъфтяват заради изграждането на луксозни резиденции и небостъргачи, предназначени за чуждестранни инвеститори. В Пафос продажбите се сринаха с 56%, а в Лимасол - с 50%.

Заради ограничителните антивирусни мерки новите сделки са практически невъзможни, всички сектори на пазара на недвижими имоти спряха и много сделки, договорени по принцип или дори по средата, бяха замразени или отложени, обобщават специалистите.

Затова и само „екзотика” ще си остане сключената в дните на карантината в края на март голяма сделка. Намери се инвеститор /чуждестранен, но не бе съобщена неговата националност/, готов да плати 20 млн. евро за недовършен курортен комплекс, висящ в портфолиото на Банката на Кипър заради необслужвани кредити. Въпросният Riviera Club Residence се състои от луксозни апартаменти и вили, разположени на брега на Средиземно море в един от най-туристическите райони на острова. Дали в новите поствирусни условия новият собственик ще успее да завърши комплекса и да го пусне на пазара, предстои да се види.

Коронакризата ще предизвика спад и по още един икономически показател – цените и наемите на имотите, посочват строителни предприемачи от водещи кипърски компании в сектора.

При силната зависимост на кипърския пазар на недвижимости от външния пазар и предстоящото ниско търсене се очаква през 2020 г. цените на имотите, предпочитани главно от чужденците, да вървят надолу. Намаляването и несигурността на доходите на местните жители в резултат на кризата също ще се отрази на търсенето на недвижими имоти.

Къщи, офиси и магазини, които поскъпнаха през периода 2015-2019 г., могат да бъдат изправени пред намаление на цените в средносрочен план, запазвайки в дългосрочен план статута си на добър избор за инвестиция. Поради намалената ликвидност наемите, които в последните години постигнаха рекорден ръст, също ще бъдат притиснати надолу, очакват експерти по недвижими имоти и финансисти.

Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още