IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачи от Силициевата долина залагат на завръщането на служителите в офиса

Сан Хосе е новият притегателен център за офис проекти в района

12:34 | 29.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

„След като служителите в Силициевата долина и Ню Йорк получиха разрешение да работят отвсякъде, те напускат. Отиват на места, където цените са по-ниски и е забавно, места, в които може да прекарват повече време навън, и където времето е хубаво“, казва Браг.

Дилабоу не вярва в мрачните прогнози за офисите, тъй като много работодатели ще искат служителите да се върнат и ще се нуждаят от квадратни метри, за да гарантират, че бюрата са на надлежно разстояние едно от друго. Те също така ще искат по-добре проектирани площи, за да могат служителите да се чувстват сигурни.

Дилабоу и Арилага имат дълга история в Силициевата долина, което превръща това в страстен проект на двама приятели, срещнали се в началото на кариерата си в компанията за недвижими имоти Cornish & Carey. Арилага е племенник на легендата в имотния сектор от залива на Сан Франциско Джон Арилага, а Дилабоу е заемал ръководен пост н eBay, след което се насочил към компании за рискови инвестиции. Тяхната компания Urban Community е създадена през 2017 г.

Първите два проекта на Urban Community е офис сграда със смесено предназначение на име Museum Place и реновирането на историческата сграда на Bank of Italy, построена, за да приюти първите клонове на компанията, която по-късно се превръща в Bank of America. Все още не е ясно как ще бъде развито пространството, въпреки че говорител на Urban Community казва, че това ще бъде нещо „ново и жизнено за Сан Хосе“.

Те все още нямат финансиране за строителството, но Дилабоу не се притеснява. Той твърди, че плановете им вече са съобразени със света след пандемията. Компаниите искат най-вече свеж подход към офис площите – от най-модерното от гледна точка на проектирането до системите за филтриране на въздуха и стратегии за намаляване на шума.

„Посредствените проекти ще се натъкнат на предизвикателства, но смятам, че има пари и те чакат за този вид проекти“, казва Дилабоу.

Според Браг макар градските райони вероятно да се справят по-добре от предградията в дългосрочен план, променящата се динамика на офис пазара ще принуди предприемачите в страната да преосмислят проекти, които все още не са построени.

Въпреки амбициите си Дилабоу и Арилага не са най-смелите мечтатели по отношение на централната част на Сан Хосе. Jay Paul, една от най-продуктивните компании в областта на недвижимите имоти в Силициевата долина, работи за превръщането на застаряващ комплекс от сгради на име CityView Plaza в офис комплекс с обща площ от близо 350 хил. кв. м. Boston Properties и Sobrato Organization също планират големи проекти.

Когато Дилабоу говори за плановете си за града, той споменава места като Сингапур заради футуризма му и Париж заради жизнеността му.

„Ние приемаме едни от най-страхотните компании в света, но недвижимите имоти не са пригодени за тях и точно това трябва да направим. Не мисля, че това е толкова сложно, смятам, че е доста просто“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още