IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо новите жилища в Лондон губят блясъка си

Коронавирусът охлажда все повече продажбите на нови луксозни апартаменти в британската столица

12:43 | 07.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg

Трудно упълномощаване

Компанията на Грифит е специализирана в продажбата на нови апартаменти на хора, които са се ангажирали да ги купят от строителя, но са решили да се оттеглят. Процесът е известен като упълномощаване, защото включва предоставянето на правото за финализиране на покупка от един купувач на друг.

Първоначалният купувач обикновено прави предложение за имот, който е видял на брошура, преди той да е построен. Когато цените растат бързо, както в Лондон от 2009 до 2014 г., спекулативни инвеститори даваха първоначална вноска за непостроени жилища и ако имаха късмет, продаваха на печалба още преди да се е вдигнал прахът от строителната площадка.

Но след като най-скъпите жилища в Лондон загубиха над 20 на сто от стойността си от 2014 г. насам по данни на Savills, спекулантите си отидоха. Сега процесът се обръща и често договори се преподписват на загуба.

Значителна част от продажбите сега е свързана с корпоративни собственици, които предлагат имотите на наемния пазар, или „апартаменти, продавани на фонд по средата на строителството“, казва Крейн.

По данни на Molior от близо 6000 новопостроени жилища, продадени в британската столица през първите три месеца на годината, над една трета са отишли при корпоративни собственици, които отдават апартаментите на частни наематели.

Но все още има и физически лица, които искат да инвестират в имот в Лондон. „Има добър интерес от Хонконг“, казва Грифит. „Купувачите искат да изнесат парите си и Лондон е очевидният избор. Те обикновено се насочват към пазара на нови жилища“, допълва той. Азиатският финансов хъб отдавна е важен етап в обиколките на строителните компании по света за насърчаване на продажбите на жилищата си.

Благоприятният курс на хонконгския долар и спадът на цените в Лондон са причината британската столица да изглежда привлекателна за тези купувачи. Много от тях искат да преместят парите си извън града след затягането неотдавна на хватката на Китай с налагането на закон за националната сигурност, казват брокери на недвижими имоти.

Добър ли е моментът за преговори?

Някои купувачи ще бъдат принудени да купуват новопостроени имоти, ако смятат, че могат да постигнат добра отстъпка. Друг е въпросът дали това ще е достатъчно за усвояване на предлагането.

През 2014 г. търсенето на нови жилища беше толкова силно, че само 139 завършени апартамента останаха непродадени в Лондон. Миналата година те са били 3829 по данни на Molior. В резултат на това строителните предприемачи се оттеглят. През 2015 г. във вътрешната част на Лондон е започнало строителството на над 15 хил. нови жилища спрямо едва 6000 миналата година.

Но в някои части на британската столица кранчетата на предлагането не са затегнати. По данни на Buildington, база данни на строителните проекти в Лондон, в момента има над 1000 проекта в строеж, над 200 от които се очаква да бъдат завършени тази година.

Някои от най-скъпите се намират в Canary Wharf. Само 239-метровата сграда Landmark Pinnacle ще донесе над 750 апартамента на пазара тази година с начална цена от 425 хил. паунда.

При някои проекти в Лондон банките подлагат предприемачите на натиск да продават, казва Чарлз МакДауъл, брокер на недвижими имоти от централната част на Лондон. Това може да създаде благоприятни възможности за купувачите да бъдат неотстъпчиви в преговорите. Но всеки, който опитва късмета си, ще се съревновава с инвеститори като клиента на Дел, купуващи сега с надеждата да получат приходи от наем на по-късен етап.

„Има добри възможности. Хората очакват цените да паднат – въпросът не е дали, а с колко точно ще намалеят“, коментира Грифит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още