IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките за продажба и обратно наемане на бизнес площи в Европа се увеличават

През миналата година те са били с 8,5% над средното равнище през последните пет години

14:36 | 19.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

За офисите въпреки силното свиване на доходността от първокласни площи от 2009 г. насам – средно с 270 базисни пункта в големите европейски градове, дейността по продажба и обратно наемане на офиси е нараснала съвсем леко и спорадично от 2013 г. насам. Въпреки това миналата година инвестициите в продажба и обратно наемане на офиси са достигнали 3,4 млрд. евро.

„Офис секторът преминава през преоценка на основната си роля през последните 12 месеца, което поставя повечето наематели на офис площи в положение на статукво“, коментира Лидия Бриси. Въпреки че продажбите и обратно наемане на площи са потенциален изход към гъвкавост, инвеститорите ще искат да оценят комбинацията от локация, сектор за наемателите и договорите, за да обмислят покупка“, допълва тя.

Локация, локация, локация

От географска гледна точка Франция е начело с няколко големи сделки, включително продажбата на бъдещия голям офис комплекс Harmony, който ще бъде централата на Engie.

В Германия, която е на второ място, обемът от продажби и обратно наемане на площи е бил стимулиран основно от продажбата на централата на Hamburg Commercial Bank, който беше закупен от Signa Holding, и от продажбата на Randome House от Bertelsmann на Allianz Real Estate.

В Холандия обемът на сделките за продажба и обратно наемане на площи почти са се утроили миналата година благодарение на много продажби от оператори на логистични площи. Но продажбата и обратното наемане на портфейла със супермаркети на Jumbo е била най-голямата сделка в страната миналата година.

Във Великобритания дейността по продажба и обратно наемане също е стимулирана основно от логистичния сектор, въпреки че веригите супермаркети, включително Waitrose и LondonMetric също са активни при продажбите. Инвестициите в сектора на продажбите и обратното наемане са нараснали и в Швеция, като почти са се удвоили между 2019 и 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още